NOS NieuwsAangepast

Van der Steur: herinvoering alcoholslot alleen als het effectief is

Het kabinet wil nog wel eens kijken of het alcoholslot kan terugkeren, maar is ook huiverig. De Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) zei vandaag dat zware drinkers niet gevoelig zijn voor traditionele straffen. De SWOV vindt het alcoholslot wel een goed middel om te voorkomen dat mensen weer onder invloed de weg op gaan.

Het kabinet zette onlangs een streep door de alcoholsloten, vooral naar aanleiding van een aantal rechterlijke uitspraken. Zowel de Hoge Raad als de Raad van State is kritisch over de maatregel.

Een Kamermeerderheid van in elk geval VVD, PvdA en CDA pleit ervoor het alcoholslot toch weer in te voeren en het op te nemen in het strafrecht. Tot voor kort legde het CBR een alcoholslot op, en kon daarnaast de rechter nog een straf opleggen.

Niet vaak opgelegd

Minister Van der Steur vindt de aanpak van notoire drankrijders belangrijk, maar hij denkt er nog over na wat de beste methode is. Volgens hem werkte het alcoholslot op zich goed, maar is er een probleem ontstaan omdat het niet meer mag van de rechter.

Van der Steur verwacht dat rechters het alcoholslot niet vaak zullen opleggen als de methode in het Wetboek van Strafrecht wordt opgenomen. Hij benadrukt dat rechters al veel alternatieven hebben, zoals ontzegging van de rijbevoegdheid.

De minister noemt het alcoholslot bespreekbaar, maar wil alleen de wet aanpassen als de straf in de praktijk ook echt wordt opgelegd. Van der Steur gaat met de Kamer op zoek naar effectieve methoden, zodat mensen niet met drank op achter het stuur gaan zitten.

Van der Steur bekijkt alcoholslot

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl