ANP
NOS Nieuws

CBR mag van Raad van State geen alcoholslot opleggen

Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) mag automobilisten geen alcoholslot meer opleggen. De Raad van State heeft kritiek op de regeling waarin het alcoholslotprogramma is opgenomen. Er wordt volgens de raad geen rekening gehouden met de uiteenlopende gevolgen van het programma voor verschillende personen en situaties.

Het zou leiden tot ongelijkheid en willekeur, omdat de maatregel voor de één veel ernstiger gevolgen heeft dan voor de ander, onder meer vanwege de kosten. Een alcoholslot kost 5000 euro. Dat is voor de een makkelijker op te brengen dan voor de ander, zegt de raad.

Vrachtwagenchauffeur

Ook worden sommige beroepsgroepen harder getroffen dan andere. Iemand die voor zijn werk afhankelijk is van een auto heeft veel meer last van het opleggen van een alcoholslot. Een vrachtwagenchauffeur mag bijvoorbeeld geen alcoholslot in zijn vrachtwagen laten zetten.

De raad is zich er naar eigen zeggen van bewust dat hij in het verleden in een aantal zaken het alcoholslotprogramma in stand heeft gelaten. Die zaken hoeven niet te worden teruggedraaid. "Een rechterlijke uitspraak waarin de rechter blijk geeft van een gewijzigde rechtsopvatting is geen grond voor herziening". Ook is het CBR volgens de raad niet verplicht alle onherroepelijke alcoholslotprogramma's opnieuw te bekijken.

Kort geding

Advocaat Jos Willemsen spant met vier andere advocaten namens tientallen mensen met een alcoholslot toch een kort geding tegen de staat aan. Dat dient woensdag 18 maart. Willemsen zegt dat zijn cliënten nooit de kans hebben gehad om beroep aan te tekenen. Op grond van het gelijkheidsbeginsel wil Willemsen dat ze een eerlijke kans krijgen om zich tegen het opgelegde alcoholslot te verweren.

Willemsen is verder niet bang dat dronken automobilisten mogelijk hun straf ontlopen. Ze blijven gewoon voor de strafrechter verschijnen. Verder wil Willemsen dat mensen die nu nog in het programma zitten, eruit worden gehaald.

'Niet iedereen kan alcoholslot betalen'
Willemsen: zorgen over straffeloosheid onterecht

Het CBR reageert niet inhoudelijk op de uitspraak, omdat het naar eigen zeggen alleen de uitvoerder van de maatregel is. Het wacht op het besluit van de ministeries van Infrastructuur en Justitie. De afgelopen maanden zijn er al geen nieuwe alcoholsloten meer opgelegd. Minister Schultz heeft de maatregel in oktober "bevroren".

Gisteren oordeelde de Hoge Raad al dat iemand die verplicht moet deelnemen aan het alcoholslotprogramma wegens rijden onder invloed, daarnaast niet ook nog strafrechtelijk kan worden vervolgd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl