Hoge Raad: alcoholslot én strafvervolging kan niet

Automobilisten die een alcoholslot opgelegd hebben gekregen, kunnen niet ook nog strafrechtelijk worden vervolgd. De Hoge Raad stelt dat wettelijk is vastgelegd dat iemand niet twee keer gestraft kan worden voor hetzelfde feit.

Het arrest volgt op een uitspraak van het gerechtshof in Den Haag, in september. Het hof oordeelde toen ook dat een alcoholslot niet kan samengaan met vervolging. Het OM stapte daarop naar de Hoge Raad. Minister Schultz besloot vorig jaar dat voorlopig geen alcoholsloten meer zouden worden opgelegd.

Een alcoholslot is een apparaat waarin bestuurders voor vertrek moeten blazen. Als ze hebben gedronken, start de motor niet. De maatregel wordt opgelegd door het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen, zonder tussenkomst van de rechter.

De Hoge Raad stelt dat de bestuurlijke maatregel van het CBR "erg lijkt op de situatie dat een rechter de betrokkene bestraft". "Dat kan dus inderdaad worden gezien als een dubbele bestraffing."

Automobilisten die een alcoholslot krijgen opgelegd, moeten de kosten van plaatsing (4000 tot 5000 euro) zelf betalen. De maatregel geldt twee jaar en ook de kosten van tussentijdse blaastesten moet de automobilist betalen.

Advocaat Jos Willemsen, die tientallen cliënten met een alcoholslot bijstaat, is blij met het arrest: “Deze uitspraak stuurt de minister terug naar de tekentafel."

Het ministerie van Infrastructuur wil niet inhoudelijk op de uitspraak van de Hoge Raad reageren, behalve dat het die bestudeert. Morgen is er ook nog een uitspraak van de Raad van State over het alcoholslot. Daarbij gaat het om de vraag of de regels die het CBR toepast niet te star zijn en of ze wel ruimte bieden voor individuele gevallen. Schultz en haar collega Opstelten hebben al eerder een onderzoek aangekondigd naar het hele stelsel van alcoholsloten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl