Alcoholslot per direct van de baan, leverancier stopt ermee
Automobilisten met een alcoholslot in hun auto kunnen dit nog voor het einde van dit jaar laten verwijderen. Dat schrijft minister Schultz aan de Tweede Kamer.
De directe aanleiding voor de stap komt van de leverancier van de sloten, die ze ook inbouwt en uitleest. Het bedrijf kan volgens Schultz geen winst meer maken en stopt met de apparaten. Dit komt doordat het aantal automobilisten met een alcoholslot het afgelopen jaar is gekelderd van enkele duizenden tot zo'n 900.
Ingrijpende gevolgen
De daling is vooral het gevolg van rechterlijke uitspraken. Zo oordeelde de Hoge Raad dat mensen met een alcoholslot dubbel gestraft worden voor hetzelfde misdrijf, aangezien ze doorgaans ook een forse boete kregen.
Daarnaast tikte de Raad van State het CBR op de vingers, de overheidsinstantie die het alcoholslotprogramma beheert. De Raad oordeelde dat onvoldoende rekening werd gehouden met de - vaak ingrijpende - gevolgen die de straf kan hebben.
Wie namelijk een alcoholslot kreeg opgelegd, verloor zijn gewone rijbewijs; er mocht alleen nog worden gereden in een auto met een alcoholslot. Maar aangezien dit alleen kan worden ingebouwd in personenauto's, verloren vrachtwagenchauffeurs en andere beroepsrijders hun baan door het alcoholslot. Voor deze groep was daarom al in 2014 eerder een milder regime ingevoerd.
Bij een alcoholslot start de auto pas na een blaastest. Ook wordt de automobilist tijdens de rit nog periodiek verzocht om opnieuw te blazen.
Keuring
De 900 mensen die nu nog rondrijden met zo'n slot kunnen dit laten verwijderen en weer een regulier rijbewijs aanvragen. Dat is anders voor de 4000 overtreders die weliswaar onder de regeling vielen, maar door de rechterlijke uitspraken geen slot hadden. Bij hen is er volgens Schultz "reden tot twijfel over de geschiktheid", zodat hun eerst een keuring wacht.
Ongeveer 12.000 mensen hebben de afgelopen jaren een alcoholslot opgelegd gekregen; de apparaten kostten bijna vijfduizend euro per stuk.