Een ING-kantoor op het Schumanplein in Brussel Bert van Slooten / NOS

Nauwelijks tweehonderd meter van elkaar, op het zelfde plein aan de Schuman rotonde in Brussel, zitten twee ING filialen. De situatie is tekenend voor de bank. In heel België zijn er meer dan 1200 filialen. Elk dorp en elk plein heeft er wel één. Nederland ter vergelijking heeft 'slechts' 244 filialen.

De mededeling dat de helft van die filialen dicht gaat is in België ingeslagen als een bom. Extra Journaals, nog net geen noodedities van kranten, maar het land is in rep en roer. De vakbonden roepen direct dat er gestaakt zal worden.

Er zijn ING filialen in België die wel heel dicht bij elkaar liggen

De politiek reageert eveneens geschokt. De minister voor Werk, Kris Peeters (christendemocraat) bereidt de Belgen voorzichtig voor op wat nog komen gaat. Hij sluit nieuwe reorganisaties bij andere banken niet uit. 

De banken moeten hun verantwoordelijkheid nemen en het personeel helpen.

Minister Peeters

De minister wil dat de sector het personeel helpt met een solidariteitsfonds. "We hebben de banken in het verleden geholpen met erg veel geld. Nu moeten de banken hun verantwoordelijkheid nemen en het personeel helpen", aldus de minister.

Ook premier Michel toont zijn solidariteit. Hij heeft vanmiddag gesproken met de betrokken vakbonden en ook hij roept de ING op om de mensen niet zomaar aan de kant te zetten. Ondertussen winden de Belgen zich vooral op over de geldstroom die de laatste jaren van België naar Nederland is gegaan. 

Dividend

De krant Echo berekende dat er in de afgelopen tien jaar ruim 7,2 miljard euro aan dividend richting het Nederlandse moederbedrijf is gegaan. En de afgelopen drie jaar bedroeg het dividend zelfs meer dan 1 miljard euro per jaar.

Voor België betekent de aangekondigde reorganisatie een van de grootste ontslagrondes van de laatste jaren. Recent werden nog 600 mensen ontslagen bij verzekeraar Axa. Ook dat bedrijf sluit de komende tijd veel kantoren. België staat pas aan het begin van de digitale omslag, zo analyseerde minister Peeters de situatie. Hij zal ING in ieder geval niet helpen door de pensioenleeftijd voor ontslagen werknemers te verlagen.

STER reclame