Het hoofdkantoor van ING in Amsterdam ANP

Verlies je je baan bij een bank of verzekeraar, dan heb je een veel kleinere kans op een nieuwe job dan andere werkzoekenden. Het UWV ziet dat minder dan veertig procent van de mensen uit de financiële sector die in de WW belanden, na een jaar weer een baan heeft. Gemiddeld voor alle sectoren is dat 65 procent.

"Van alle sectoren kent de financiële sector de laagste kans op het vinden van nieuw werk", zegt Rob Witjes, hoofd Arbeidsmarktinformatie bij het UWV. "Financieel specialisten, zoals accountants, doen het relatief iets beter. Maar receptionisten en administratief medewerkers komen moeilijk weer aan de slag."

Crisis

Tot 2007 groeide de werkgelegenheid bij banken en verzekeraars gestaag. "Ieder jaar konden we een stijging van het aantal banen noteren", zegt Witjes. Aan het begin van de crisis zette de daling in. "Wij verwachten dat volgend jaar, sinds 2007, in totaal 55.000 tot 60.000 banen in de financiële sector zijn verdwenen."

Witjes meldt ook een lichtpuntje in het sombere perspectief: "Mensen die uit de financiële sector komen en het wel lukt om een nieuwe baan te vinden, houden die baan doorgaans veel langer vast dan mensen uit andere sectoren."

STER reclame