ANP

ING schrapt 2300 banen in Nederland. Daarmee gaat 15 procent van de arbeidsplaatsen verloren. De bank start een nieuwe reorganisatieronde waarbij de komende vijf jaar zo'n 7000 arbeidsplaatsen in de Benelux verdwijnen.

In België moet één op de drie ING-medewerkers op zoek naar ander werk; 3.500 van de 11.000 banen verdwijnen.

Onder de 7000 arbeidsplaatsen die in de Benelux verloren gaan, zijn 950 externe functies, die nu vervuld worden door uitzendkrachten en gedetacheerden.

Vooral bij operationele en ondersteunende afdelingen gaan banen verloren. maar ook IT-medewerkers en bankiers die zich bezighouden met pensioenfondsen en andere institutionele klanten zijn hun baan niet zeker.

Topman ING: Bedrijven die zich niet aanpassen, verdwijnen uit het straatbeeld

De ING wil met de reorganisatie de online processen bij de bank verbeteren, met name het internetbankieren. Ook wil de bank de internationale vestigingen centraler gaan aansturen; landen die goed zijn in bepaalde onderdelen moeten leidend worden voor de bedrijfsvoering in andere landen waar de bank gevestigd is.

ING wil ook efficiënter gaan werken om kosten te besparen. De lage rente en de toegenomen regelgeving voor banken vormden de afgelopen tijd steeds grote kostenposten voor het bedrijf.

Met de nu ingezette reorganisatieronde wil ING tot 2021 900 miljoen euro besparen. De bank verwacht in eerste instantie wel 1,1 miljard euro aan ontslagpremies te moeten uitkeren.

'Als ze dit niet doen, bestaan ze straks misschien niet meer'

STER reclame