De Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov EPA

Het is te vroeg om wat voor conclusie dan ook te trekken over het neerstorten van vlucht MH17 in het oosten van Oekraïne, want het onderzoek is nog niet klaar. Dat heeft de Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov gezegd in een interview met de BBC. Het gesprek ging voornamelijk over Syrië, maar er werden ook vragen gesteld over de ramp met het toestel van Malaysia Airlines.

Het was voor het eerst dat Lavrov zich uitlaat over het rapport over de oorzaak van de ramp, dat het internationale onderzoeksteam woensdag presenteerde. Zijn ministerie en woordvoerders van het Kremlin uitten al wel kritiek op het onderzoeksteam, dat stelt dat het vliegtuig in 2014 werd neergehaald door een Buk-raket die was aangevoerd uit Rusland. Die kritiek leidde ertoe dat minister Koenders de Russische ambassadeur op het matje riep.

Excuses voor wat?

Lavrov zei dat de technische details en de verklaringen waarop het rapport is gebaseerd van sociale media komen en van anonieme getuigen. De minister zei dat Rusland de onderzoekers een enorme hoeveelheid informatie heeft gegeven en daar nog niets op heeft gehoord.

Het onderzoek is niet klaar en daarom is praten over schuldigen voorbarig, zei Lavrov. Hij wijst erop dat de onderzoekers zo'n honderd namen hebben van mensen die mogelijk betrokken zijn bij het veroorzaken van de ramp, maar dat geen van die mensen al is aangemerkt als een verdachte of zelfs maar als getuige.

Op de vraag of Rusland excuses gaat aanbieden zei hij "Excuses waarvoor? Het onderzoek is niet voorbij. Laten we er niet op vooruitlopen." 

Lavrov verwerpt conclusies over MH17

Verder zei Lavrov dat de onderzoeksgroep die in juli 2014 werd geformeerd tot het einde van dat jaar Maleisië niet betrok bij het onderzoek. Hij noemt dat vreemd: het vliegtuig was van de Maleisische maatschappij Malaysia Airlines. Iets anders dat hij vreemd noemt is dat de VN-Veiligheidsraad vroeg om geregeld een tussentijds rapport te krijgen over het verloop van het onderzoek, maar dat er nooit zo'n tussenrapport aan de Raad is gekomen. 

STER reclame