De presentatie van het bewijsmateriaal van het internationaal onderzoeksteam
NOS NieuwsAangepast

Koenders ontbiedt Russische ambassadeur om MH17

Minister Koenders van Buitenlandse Zaken heeft vanochtend de Russische ambassadeur in Den Haag ontboden. Aanleiding voor het gesprek vormden uitspraken van Rusland over het strafrechtelijk onderzoek naar het neerhalen van vlucht MH17.

In een reactie op het onderzoek van het Joint Investigation Team (JIT) trokken woordvoerders van het Kremlin, het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken en het Russische ministerie van Defensie de professionaliteit, integriteit en onafhankelijkheid van het Nederlandse Openbaar Ministerie in twijfel. Koenders zei tegen de Russische ambassadeur dat dergelijke ongefundeerde kritiek onacceptabel is.

"We hebben in niet mis te verstane woorden gezegd dat de Nederlandse regering het onaanvaardbaar vindt dat een onafhankelijk onderzoek, dat alom in de wereld wordt geprezen om zijn onafhankelijkheid, in diskrediet wordt gebracht en zwart wordt gemaakt. En het is mijn taak als minister van Buitenlandse Zaken om te zeggen: de integriteit van het onderzoek, daar moet u niet aankomen. We willen juist dat u meewerkt daaraan."

Kritiek

"In plaats van het onderzoek zwart te maken en twijfel te zaaien, dient Rusland - gezien het overtuigende bewijs - de gepresenteerde resultaten te respecteren", aldus Koenders.

Koenders riep Rusland nogmaals op volledig te blijven meewerken aan het onderzoek en de daaropvolgende vervolging en berechting, zoals volgt uit resolutie 2166 van de VN-Veiligheidsraad.

Een woordvoerder van het Kremlin vindt het goed nieuws dat de Russische ambassadeur wordt ontboden. "Dan kan hij onze kritiek op het onderzoek nog eens goed toelichten", liet hij weten. Mogelijk komt het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken vandaag nog met een officiële reactie.

Koenders: Russen gezegd dat het zwart maken van onderzoek niet kan
Alexander Sjoelgin vorig jaar tijdens de overhandiging van zijn geloofsbrieven aan koning Willem-Alexander

Zwaar middel

Politiek verslaggever Ron Fresen spreekt van een "verrassende tegenzet" van het Nederlandse kabinet. "Het zat Nederland kennelijk heel erg dwars dat Rusland het onderzoek afdeed als politiek en de bewijzen van het Internationaal Onderzoeksteam verwierp."

Fresen: "Rutte deed deze week nogmaals de oproep aan Rusland om mee te werken. Wat nu gebeurt is daar nog een schepje bovenop: het op het matje roepen is diplomatiek gezien een zwaar middel."

De belangrijkste conclusies van het JIT over het neerhalen van de MH17

Rusland verwierp woensdag al direct de bewijzen van het internationaal onderzoeksteam voor het neerhalen van vlucht MH17 boven Oekraïne in juli 2014. "Er zijn geen Russische raketsystemen, dus ook geen Buk-raketsysteem, vanuit Rusland de grens met Oekraïne overgestoken", zei generaal-majoor Konasjenkov van het Russische ministerie van Defensie toen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl