Leden van de FARC kondigen aan dat de leiding unaniem instemt met het vredesakkoord met de regering
NOS NieuwsAangepast

Leiding FARC steunt vredesakkoord Colombia unaniem

De leiders van de Colombiaanse rebellenbeweging FARC hebben unaniem hun steun uitgesproken voor het vredesakkoord dat deze zomer met de regering werd bereikt. Dat kondigde een leider van de beweging aan na een week van onderling overleg.

Het doel van de bijeenkomst was om een stappenplan te formuleren waarmee de gewapende beweging zich zou kunnen ontwikkelen tot legitieme politieke partij. Hiervoor moet de FARC de komende zes maanden de wapens overhandigen aan waarnemers die door de VN worden gesteund. Over dit proces is in de verklaring niets gezegd.

'Het is tijd om aan toekomstige generaties te denken'

De Colombiaanse president Santos en rebellenleider Timoleon 'Timosjenko' Jimenez ondertekenen maandag in Cartagena een overeenkomst. Onder anderen VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon en de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry zullen hierbij aanwezig zijn.

Vreedzaam verder

In juni kwamen de rebellenbeweging en de regering overeen dat de FARC als vreedzaam politiek verbond verder zal gaan. Tot 2026 krijgt de FARC tien zetels in het Colombiaanse congres.

De regering en de beweging hebben vier jaar onderhandeld om het conflict tot een einde te brengen. Ruim een kwart miljoen mensen kwamen de afgelopen decennia om het leven bij de Colombiaanse burgeroorlog.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl