Een man draagt de teruggevonden resten van zijn verdwenen dochter naar haar laatste rustplaats

Zal akkoord FARC het halen?

Over een maand wordt in Bogota een vredesakkoord getekend tussen de Colombiaanse regering en rebellenbeweging FARC. Daarna mag de bevolking er nog wel over stemmen in een referendum. "Dat wordt een nek-aan-nek-race tussen voor- en tegenstanders van het akkoord", verwacht correspondent Edwin Koopman.

Als de bevolking op 2 oktober wel met de afspraken instemt, komt er een een definitief eind aan een strijd van meer dan vijftig jaar die aan ruim tweehonderdduizend mensen het leven heeft gekost. De achterban van de Farc moet het akkoord ook nog goedkeuren.

Over het akkoord is op Cuba ruim drie jaar gesproken. De Nederlandse Tanja Nijmeijer, die jaren meevocht met de FARC tegen het Colombiaanse leger, was ook betrokken bij de vredesonderhandelingen op Cuba. De FARC telt naar schatting achtduizend strijders.

Boeren zijn land kwijt, miljoenen mensen zijn op vlucht geslagen en voorlopig is er geen antwoord op de vraag wat er met tienduizenden vermiste personen is gebeurd.

Correspondent Edwin Koopman

Na ferme gesprekken over de laatste details kwamen beide kampen er gisteravond eindelijk uit. In juni sloten de Colombiaanse regering en de FARC al een historisch akkoord waarin de rebellen het geweld afzwoeren.

“Ondanks de vrede in het land is er ook een grote verliezer: de gewone man. Boeren zijn land kwijt, miljoenen mensen zijn op vlucht geslagen en voorlopig is er geen antwoord op de vraag wat er met tienduizenden vermiste personen is gebeurd", zegt Koopman.

Historische dag

De Colombiaanse president Juan Manuel Santos kreeg na bekendmaking een telefoontje van Barack Obama die hem feliciteerde. Volgens het Witte Huis ziet de president deze "historische dag" als een "kritiek moment" in een nog lang proces om het vredesakkoord te implementeren.

Ook de secretaris-generaal van de Verenigde Naties verwelkomde de overeenkomst. Net als Obama benadrukte Ban Ki-moon het belang van het ten uitvoer brengen van het akkoord. "We zullen aan de kant van Colombia blijven bij zijn weg naar een vredige toekomst", liet hij als steunbetuiging weten.

Koopman: "De VS maar ook Europa moeten Colombia nu financieel ondersteunen om alle programma’s voor plattelandsontwikkeling en onderwijs, die in het akkoord staan, financieel mogelijk te maken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl