De onderhandelaars van de FARC (l) en Colombia schudden elkaar de hand
NOS Nieuws

Na wapenstilstand in Colombia nu ook een definitief vredesakkoord

De Colombiaanse regering heeft na lang onderhandelen een definitief vredesakkoord gesloten met de rebellen van de guerrillabeweging FARC. In juni waren de twee partijen het al eens geworden over een wapenstilstand.

Op aandringen van president Santos wordt het vredesakkoord voorgelegd aan de bevolking. Op 2 oktober wordt een referendum gehouden. Als de bevolking dan met de afspraken instemt, komt er een een definitief eind aan een strijd van meer dan 50 jaar die zo'n 220.000 mensen het leven heeft gekost.

De officiële bekendmaking van het akkoord werd live op de Colombiaanse televie vertoond. Op pleinen in de hoofdstad Bogotá heerst een feeststemming. Ook werd her en der het volkslied gezongen.

Het ondertekenen van de wapenstilstand in juni was voor Colombia al een historische dag. President Santos en FARC-leider Londoño zetten hun handtekening onder toeziend oog van onder anderen VN-topman Ban Ki-moon en presidenten van Latijns-Amerikaanse landen, onder wie de Cubaanse president Raúl Castro.

Vredesakkoord tussen Colombiaanse regering en FARC

De FARC ontstond begin jaren 60 uit een groep communisten die op het platteland een eigen samenleving wilden stichten. Ze wilden meer aandacht voor de boerenbevolking en een eerlijker verdeling van de landbouwgrond in Colombia, die vaak in handen was van grootgrondbezitters.

Later werd de beweging steeds gewelddadiger en kwam de FARC aan inkomsten door drugshandel en door het ontvoeren van rijke zakenlieden en politici voor wie losgeld werd gevraagd. Onder hen was ook presidentskandidaat Ingrid Betancourt, die in juli 2008, na zes jaar gevangenschap, werd bevrijd.

Nijmeijer

In september 2007 werd bekend dat de Nederlandse Tanja Nijmeijer al jaren meevocht met de FARC tegen het Colombiaanse leger. Zij was ook betrokken bij de vredesonderhandelingen op Cuba.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl