Honderden FARC-rebellen kwamen bijeen voor het congres
NOS NieuwsAangepast

FARC-rebellen voor het laatst bijeen als strijders

De Colombiaanse rebellenbeweging FARC gaat verder als vreedzaam politiek verbond, maar zal blijven vechten voor vrede en sociale gerechtigheid. Dat zei FARC-leider Rodrigo Londoño Echeverri bij de opening van het laatste congres van de FARC als rebellenbeweging.

Bijna drie maanden geleden ondertekenden de FARC en de Colombiaanse regering een historisch akkoord dat een eind moet maken aan meer dan een halve eeuw oorlog in het Zuid-Amerikaanse land. De twee partijen tekenen het definitieve vredesakkoord op maandag 26 september.

Tegenprestatie

Op het congres, dat tot vrijdag duurt, gaat de FARC bepalen welke tien leden zullen plaatsnemen in het Colombiaanse parlement. Die zetels had de beweging in de onderhandelingen geëist als tegenprestatie voor het definitief neerleggen van de wapens. De ruim 500 FARC-leden die bij het congres aanwezig zijn gaan zich ook beraden op een nieuwe naam voor de beweging.

Uit alle delen van het land zijn de strijders naar Llanos del Yari gekomen, in de jungle in het zuiden van Colombia. Sommigen dragen nog wel een uniform, maar ze zijn bijna allemaal ongewapend. Het is het eerste FARC-congres dat niet in het geheim plaatsvindt. Nu de rebellen niets meer te verbergen hebben, mag er zelfs gefilmd worden.

Guerrilleros worden weer gewone burgers van Colombia

Tanja Nijmeijer

Ook de Nederlandse Tanja Nijmeijer is aanwezig op het congres. Zij sloot zich in 2002 aan bij de beweging en gaf aanvankelijk slechts af en toe een teken van leven.

De laatste jaren dook ze vaker op en was ze regelmatig betrokken bij vredesonderhandelingen. Drie jaar geleden gaf zij al aan bereid te zijn om namens de FARC plaats te nemen in het parlement, als die ooit de wapens zou neerleggen.

Met de ondertekening op 26 september is het hoofdstuk nog niet voorgoed gesloten. De Colombiaanse bevolking mag zich daarna in een referendum nog uitspreken over het akkoord. Volgens de peilingen staat het overgrote deel van de bevolking achter het verdrag.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl