NOS Nieuws

FARC-leider kondigt definitief staakt-het-vuren af

'De oorlog is voorbij'

De leider van de rebellenbeweging FARC heeft een definitief staakt-het-vuren afgekondigd dat vanaf middernacht lokale tijd ingaat. Daarmee komt een eind aan een 52 jaar durende gewapende strijd tegen de Colombiaanse regering.

Afgelopen vrijdag maakt de Colombiaanse president Manuel Santos bekend dat het leger vanaf maandag de aanvallen op de guerrillabeweging staakt. De door beide zijden afgekondigde definitieve wapenstilstand is een uitvloeisel van het vredesakkoord tussen de FARC en de Colombiaanse regering.

Vanaf middernacht, 07.00 uur maandagochtend in Nederland, moeten alle FARC-strijders de gewapende strijd neerleggen, heeft hun leider Rodrigo Londoño gezegd. Hij verklaarde dat de lange strijd tegen de staat voorbij is.

Demobiliseren

Woensdag bereikten de guerrillabeweging en de Colombiaanse regering op Cuba een definitief vredesakkoord. Het resultaat van die onderhandelingen in Havana wordt nog voorgelegd aan de Colombiaanse bevolking in een referendum. Het akkoord wordt de komende weken getekend.

De komende zes maanden moeten de FARC-strijders demobiliseren. Rebellen die de wapens niet neerleggen zullen met alle mogelijke middelen worden vervolgd, heeft de Colombiaanse president Santos gezegd.

Bij de tientallen jaren durende strijd in Colombia zijn zeker 220.000 mensen om het leven gekomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl