Segers (ChristenUnie), Buma (CDA), Roemer (SP), Klaver (GroenLinks) en Van der Staaij (SGP) in de plenaire zaal tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen, die traditioneel volgen op Prinsjesdag
NOS NieuwsAangepast

Algemene Beschouwingen nauwelijks over Miljoenennota

Op de eerste dag van de Algemene Politieke Beschouwingen in de Tweede Kamer ging het nauwelijks over de plannen van het kabinet. Het debat is bedoeld om over de Miljoenennota van Prinsjesdag te praten, maar de fractievoorzitters richtten zich vooral op elkaar. Daarbij speelden de naderende verkiezingen een belangrijke rol.

VVD en PvdA benadrukten beide dat Nederland er een stuk beter voor staat dan vier jaar geleden en dat de twee ondanks grote meningsverschillen goed hebben samengewerkt. VVD-fractievoorzitter Zijlstra zei dat samenwerking met de PVV na de verkiezingen bijna onmogelijk is, maar hij wilde het ook niet helemaal uitsluiten. Anderen, onder wie PvdA-voorman Samsom, vielen hem daarop aan. Volgens Samsom is de VVD onduidelijk over de toekomst door de deur naar de PVV open te houden.

'Nederland terugveroveren'

PVV-leider Wilders zei dat Nederland moet worden "terugveroverd" en dat van mensen met twee paspoorten die een misdrijf plegen het Nederlandse paspoort moet worden ingetrokken. Veel fractievoorzitters vielen Wilders hard aan en er waren felle woordenwisselingen over en weer, onder meer over het plan van Wilders om de politie in te zetten om moskeeën te sluiten.

Verschillende partijen namen afstand van de "Pleur op"-uitspraak van premier Rutte over Turkse Nederlanders die zich misdragen. CDA-leider Buma zei dat effectbejag het grootste doel van de premier is geworden.

Oppositiepartij D66 pleitte vooral voor meer optimisme en betere samenwerking tussen politieke partijen. "Doe niet alsof het hier hel en verdoemenis is. Alsof het hier een grote puinhoop is", zei partijleider Pechtold.

GroenLinks-voorman Klaver toonde meer pessimisme, omdat de ongelijkheid tussen groepen volgens hem is toegenomen. "Dit kabinet is bij elkaar gebleven, maar de samenleving is verdeeld en heeft kiespijn."

Bijna niemand heeft het meer over de afgelopen vier jaar Rutte II.

Politiek verslaggever Ron Fresen

Op de eerste dag werd ook veel gepraat over het eigen risico in de zorg. Dat is 385 euro en dat blijft het ook volgend jaar. SP-leider Roemer wil af van het eigen risico en volgend jaar zou het wat hem betreft al naar beneden moeten, maar voor dat plan kreeg hij weinig handen op elkaar. Veel partijen vonden het onduidelijk hoe hij dat wil betalen en spraken van gratis bier.

Politiek verslaggever Ron Fresen sprak in het NOS Journaal van 20.00 uur van een atypisch Algemene Beschouwingen-debat. "Bijna niemand heeft het meer over de afgelopen vier jaar Rutte II. Zijn ambtenaren hebben geloof ik maar zes concrete vragen aan Rutte gehoord in inmiddels zeven uur debat." Volgens Fresen is het ook niet een echt verkiezingsdebat omdat daarvoor concrete plannen ontbreken waarmee de partijen elkaar de maat kunnen nemen.

Fresen concludeert dat 'op links' een harde strijd gevoerd gaat worden "die soms zelfs over en weer onaangenaam wordt over wie daar de grootste wordt". Hij wijst op de zorgplannen van de SP en de vraag of de inkomensverschillen onder dit kabinet niet groter zijn geworden.

Premier Rutte antwoordt de Kamer morgen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl