VVD-fractievoorzitter Zijlstra
NOS NieuwsAangepast

Zijlstra: samenwerking met PVV bijna onmogelijk

VVD-fractievoorzitter Zijlstra ziet het niet gebeuren dat zijn partij na de verkiezingen nog eens een coalitie vormt met de PVV. In de Algemene Politieke Beschouwingen in de Tweede Kamer noemde hij de PVV een stelletje weglopers. "Op het moment dat het moeilijk wordt, zijn ze weg." Samenwerking met de PVV vindt hij bijna onmogelijk, maar echt helemaal uitsluiten wilde hij het ook weer niet. "Je kan altijd het gesprek aangaan."

Op vragen van PVV-voorman Wilders zei Zijlstra dat hij ook in een volgend kabinet samenwerking met de PvdA niet uitsluit. Hij zei dat hij veel meningsverschillen heeft met de PvdA, maar dat die tenminste niet wegloopt.

Zijlstra erkende dat de VVD niet alle verkiezingsbeloften heeft kunnen waarmaken. "Als u wilt dat ik daarvoor excuses aanbied, doe ik dat graag. Ik zou graag de volgende keer 76 zetels halen, zodat ik ze wel kan waarmaken."

Ongelijk

De VVD-fractievoorzitter zei dat de critici van het kabinetsbeleid ongelijk hebben gekregen. Volgens hem heeft het kabinet de economie niet kapot bezuinigd. Hij wees erop dat de werkgelegenheid weer toeneemt, de belasting weer daalt en er meer huizen worden verkocht.

Een belangrijk deel van de bijdrage van Zijlstra, met veel interrupties, ging over het functioneren van de rechtsstaat. Hij zei dat mensen die onze vrijheden misbruiken hard moet worden aangepakt. CDA-voorman Buma pleitte er nog eens voor om organisaties die de democratie omver willen werpen te verbieden.

Zijlstra antwoordde daarop dat organisaties moeten worden aangepakt als ze echt de rechtsstaat ondermijnen en bijvoorbeeld aanslagen plegen. Maar op voorhand een organisatie verbieden werkt volgens hem averechts: dan zou dat soort clubs "onder de radar" gaan en "gif verspreiden zonder dat we daar zicht op hebben".

In een debat met Wilders zei Zijlstra dat Turkse Nederlanders moeten zien dat hun toekomst in Nederland ligt en dat ze niet moeten blijven hangen in het verleden. "Als je zegt dat Turkije je land is en Erdogan je leider, zeg ik: ga gerust terug."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl