PVV-leider Wilders
NOS NieuwsAangepast

Wilders wil Nederland 'terugveroveren'

"Wij zijn Nederland, het is ons land en dat gaan we terugveroveren." Dat zei PVV-leider Wilders bij de Algemene Politieke Beschouwingen in de Tweede Kamer. Hij vindt dat van iedereen met twee paspoorten die een misdrijf pleegt het Nederlandse paspoort moet worden afgepakt. De betrokkene zou Nederland moeten worden uitgezet.

Volgens Wilders zijn er honderdduizenden mensen Nederland binnengehaald "zonder hun te vertellen dat het ons land is". Hij haalde fel uit naar mensen die "zich steeds vaker gedragen als overheersers en als profiteurs". Wilders zei verder dat het om de vrijheid van Nederland gaat en dat de islam daar niet bijhoort.

Op vragen van CDA-voorman Buma erkende hij dat hij de politie wil inzetten om moskeeën te sluiten en korans in beslag te nemen. VVD-fractievoorzitter Zijlstra betitelde het land van Wilders als een dictatuur.

Aanvaringen

De PVV-voorman riep Kamerlid Kuzu op zijn Nederlandse paspoort in te leveren en in het Turkse parlement te gaan zitten. "Dan kunt u daar gaan klappen." Volgens Wilders heeft Kuzu niet genoeg afstand genomen van de Turkse president Erdogan.

In het debat waren er nog meer stevige aanvaringen tussen Wilders en andere Kamerleden. Zo noemde Wilders ChristenUnie-leider Segers een nepchristen en GroenLinks-leider Klaver omschreef Wilders als de Erdogan van de Lage Landen.

CDA-leider Buma zei dat het verkiezingsprogramma van de PVV een "vod is dat niet kan", dat Wilders daarin zijn eigen fractieleden geen inspraak heeft gegeven en dat hij zijn fractie als een puinhoop regeert. De PVV-voorman antwoordde dat het Buma niets aangaat wat er in de PVV gebeurt. Wilders voegde Buma toe: "Wees niet zo'n klein mannetje om met dit soort interrupties te komen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl