NOS NieuwsAangepast

Samsom: VVD onduidelijk over samenwerking met PVV

Samsom: VVD laat deur op een kier voor PVV

PvdA-leider Samsom vindt dat de VVD onduidelijk is over de toekomst door de deur naar de PVV op een kier te laten staan. "Weten wij zeker dat de PVV niet in de auto belandt als de premier opnieuw de sleutel krijgt?", vroeg Samsom zich af bij de Algemene Politieke Beschouwingen in de Tweede Kamer.

Vanochtend herhaalde VVD-fractieleider Zijlstra dat hij de VVD niet met de PVV ziet regeren, maar hij wilde het niet uitsluiten.

Samsom noemde het op zichzelf mooi dat de VVD PVV-plannen "om de rechtsstaat te ondermijnen afwijst". Maar volgens hem doet de VVD zelf ook aan ondermijning door internationale verdragen over het opvangen van asielzoekers in Europa op te willen zeggen. Hij vindt de uitspraken van premier Rutte dat Turkse Nederlanders die vrijheden niet respecteren moeten "oppleuren" armoedig.

Samsom zei verder dat het kabinet ervoor heeft gezorgd dat het economisch herstel nu ook de huiskamer bereikt. Volgens hem heeft het kabinet veel bereikt. Hij noemde onder meer de groei van de economie en de stappen zijn gezet voor 'verduurzaming'.

De PvdA-leider zei dat de inkomensongelijkheid in deze kabinetsperiode is afgenomen. Een uitspraak van GroenLinks-voorman Klaver dat het kabinet ervoor heeft gekozen de hoge inkomens meer te geven dan de lage noemde hij een flagrante leugen. Samsom is kritisch over het plan van SP-leider Roemer om volgend jaar het eigen risico in de zorg al te laten dalen. Maar in het verkiezingsprogramma van de PvdA komen mogelijk wel voorstellen om het eigen risico later alsnog te verlagen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl