Can Dündar in juni in Istanbul
NOS Nieuws

Vrouw uitgeweken Turkse journalist mag land niet uit

De vrouw van een uitgeweken Turkse journalist Can Dündar is op het vliegveld van Istanbul tegengehouden toen ze naar Berlijn wilde vliegen. Haar paspoort is afgenomen, waardoor ze het land niet kan verlaten.

Haar man was voor kort hoofdredacteur van de kritische krant Cumhuriyet. Hij verblijft op een geheime locatie in Europa, vanwaar hij twitterde dat zijn vrouw nu wordt gegijzeld. Ook schrijft hij dat in Turkije momenteel de "wet van de jungle" heerst.

De krant schreef vandaag dat het paspoort van Dilek Dündar al op 22 augustus ongeldig is verklaard. Een paar dagen daarvoor had Can Dündar laten weten dat hij zijn baan opgeeft en niet meer terugkeert naar Turkije zolang daar de noodtoestand geldt. Een van de redenen die hij noemt, is dat hij het vertrouwen in de Turkse rechtsstaat heeft verloren.

Hij was op dat moment in Spanje voor een boekpresentatie. Waarschijnlijk is hij nu ergens in Duitsland. "Als ik nu terugga, leg ik mijn hoofd onder de guillotine", zei hij over zijn vertrek.

Grens

Het paspoort van zijn vrouw zou zijn afgenomen in het kader van de noodverordening die na de couppoging is ingesteld. Volgens de noodverordening mag dat niet alleen bij terreurverdachten, maar ook bij hun familieleden. "Maar de zaak van Dündar is van voor de couppoging, die is veel ouder. Dat heeft daar niets mee te maken", zegt correspondent Lucas Waagmeester. "Dit gaat naar mijn idee een nieuwe grens over."

Hoofdredacteur Dündar en chef van de politieke redactie Erdem Gül werden in mei schuldig bevonden aan het openbaar maken van geheime documenten waaruit zou blijken dat Turkije in 2015 wapens heeft geleverd aan islamitische groeperingen in Syrië. Dat werd gezien als hoogverraad. Hij werd veroordeeld tot vijf jaar en tien maanden cel, maar werd vrijgelaten in afwachting van het hoger beroep.

Beschoten

Tijdens de rechtszitting werd Dündar beschoten toen hij buiten de rechtbank met journalisten sprak. Zijn vrouw redde zijn leven door voor de arm van de schutter te springen, waardoor het schot van richting veranderde. Een omstander raakte gewond.

Dündar vertelde half augustus in een interview met Nieuwsuur dat de omstandigheden sterk zijn veranderd na de couppoging. "Daarvoor had ik vertrouwen in het hooggerechtshof en het constitutioneel hof, maar als ik nu word opgepakt, weet ik niet voor hoelang en onder welke omstandigheden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl