'Niet alleen Gülen-aanhangers worden gearresteerd'

In Turkije worden 38.000 gevangen voorwaardelijk vrijgelaten om plaats te maken voor tegenstanders van het regime. "De criminelen worden vrijgelaten om plek te maken voor de politieke gevangenen", zegt Can Dündar, oud-hoofdredacteur van de kritische krant Cumhuriyet.

Er zijn cellen nodig voor de tienduizenden Turken die zijn gearresteerd na de mislukte coup. Volgens Dündar zijn dat niet alleen Gülen-aanhangers, maar ook veel journalisten, Koerden en tegenstanders van de regering.

'Turkse criminelen vrijgelaten om plek te maken voor politiek gevangenen'

Volgens Dündar gebruikt president Erdogan de sfeer na de militaire staatsgreep om zich van tegenstanders te ontdoen.

"Als de coup was gelukt, had de Gülen-beweging iedereen in de gevangenis gestopt. Nu het is mislukt, stopt de regering iedereen in de gevangenis. In plaats van een militaire staatsgreep hebben we nu de politie aan de macht."

Ze annuleerden mijn paspoort en startten onderzoeken naar Turkse journalisten.

Can Dündar

De oud-hoofdredacteur is vlak na de coup Turkije ontvlucht, en zit ondergedoken ergens op een adres in Europa. Hij werd vorig jaar veroordeeld vanwege een publicatie in zijn krant over samenwerking van Turkije met islamitische terroristen.

Een rechter besloot begin dit jaar dat hij het proces in vrijheid mocht afwachten. Maar na de coup werden die rechters gearresteerd. Düdar vermoedde dat het niet lang zou duren voordat hij ook weer zou worden vastgezet.

"Ze annuleerden mijn paspoort en startten onderzoeken naar Turkse journalisten. De omstandigheden zijn sterk veranderd na de staatsgreep. Daarvoor had ik vertrouwen in het hooggerechtshof en 't constitutioneel hof. Maar als ik nu word opgepakt dan weet ik niet voor hoelang en in welke omstandigheden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl