Politieagenten in de stad Diyarbakir
NOS Nieuws

Turkse minister wil cellen vrijmaken voor coupplegers

Turkije wil 38.000 gevangenen voorwaardelijk vrijlaten. Dat zegt de Turkse minister van Justitie Bekir Bozdag. Het lijkt erop dat de minister met deze maatregel ruimte wil maken in de overvolle Turkse gevangenissen. Er zijn cellen nodig voor de tienduizenden Turken die zijn gearresteerd vanwege betrokkenheid bij de mislukte coup.

Volgens Bozdag komen er geen gevangenen vrij die zijn veroordeeld voor moord, huiselijk geweld of seksueel misbruik. Alleen mensen die zich goed hebben gedragen en nog twee jaar of minder van hun straf moeten uitzitten, komen voorwaardelijk op vrije voeten. Bozdag benadrukte dat er geen sprake is van een pardon of amnestie.

De maatregel is niet van toepassing op Turken die na 1 juli zijn opgepakt. Op die manier zou de minister willen voorkomen dat ook coupplegers proeftijd krijgen.

Gebrek aan ruimte

In Turkije zitten zo'n 190.000 mensen achter de tralies. Als de maatregel wordt doorgevoerd, komt ongeveer een vijfde van hen voorwaardelijk vrij. Hun plekken worden waarschijnlijk ingenomen door de 35.000 politiemensen, militairen, rechters, journalisten en anderen die zijn gearresteerd na de mislukte coup. 17.000 van hen verschijnen binnenkort voor de rechter.

Eerder deze maand lieten mensenrechtenorganisaties weten dat gevangenissen in Turkije kampen met een gebrek aan ruimte. Sommige gevangenissen zouden zo vol zitten dat de gedetineerden om beurten moeten slapen. In andere cellencomplexen zouden gevangenen verblijven in gymzalen.

Ontslaan

De regering in Ankara maakte vandaag ook het ontslag bekend van 2360 politiemensen. Ook worden ruim honderd militairen op straat gezet. Zij worden ervan beschuldigd banden te hebben met de Gülen-beweging.

Daarnaast wordt een telecomwaakhond gesloten en krijgt president Erdogan de bevoegdheid om de hoogste generaal van het Turkse leger te benoemen. Door de noodtoestand kan de regering in Ankara dit soort besluiten nemen zonder goedkeuring van het parlement.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl