Erdem Gül en Can Dündar

Europa in spagaat over mensenrechten Turkije

  • Jan Eikelboom

    verslaggever

  • Jan Eikelboom

    verslaggever

Levenslang de cel in vanwege een journalistieke primeur. In Turkije dreigt het te gebeuren. Hoofdredacteur Can Dündar en correspondent Erdem Gül zijn volgens het OM schuldig aan een poging tot omverwerping van de staat en spionage. De twee zitten sinds eind november vast.

Te gast in Nieuwsuur vanavond: Turkije-kenner Lily Sprangers.

Woede

De twee journalisten van de krant Cumhuriyet onthulden dat de Turkse geheime dienst wapens naar Syrië smokkelt. Cumhuriyet publiceerde in de zomer foto's van de leverantie, die begin 2014 zou hebben plaatsgevonden. De autoriteiten hadden een informatieverbod over die zaak afgekondigd.

Na de publicatie haalden de journalisten zich de woede van president Recep Tayyip Erdogan op de hals en staan nu voor de rechter.

Al meer dan zeventig dagen zitten de twee journalisten vast in de zwaarbeveiligde gevangenis van Silivri bij Istanbul. En voorlopig zijn ze nog niet vrij. Eén keer per week mag de familie op bezoek komen.

In november, voorafgaand aan zijn eerste verhoor, sprak Dündar tegen de pers. "Volgens de president zijn we schuldig aan hoogverraad", zei hij. "Maar we zijn geen verraders of spionnen of helden. We zijn journalisten."

Opgepakt

In Turkije staat de persvrijheid al langer onder druk. Geregeld worden journalisten opgepakt en eind vorige jaar, enkele dagen voor de parlementsverkiezingen, viel de politie binnen bij een aantal redacties van kritische media.

Voortdurend worden journalisten opgepakt omdat ze kritiek hebben op de president. Mensenrechtenorganisaties vinden dat Europa veel te weinig doet.

Koerden

Vooral in het Koerdische deel van Turkije wordt journalisten het werken onmogelijk gemaakt. Serhat Yüce van het Koerdische persbureau Diha kreeg een politiepistool tegen zijn hoofd gedrukt, toen hij verslag wilde te doen van de oorlog in het zuidoosten van Turkije.

Niet alleen journalisten worden vervolgd. Hoogleraar filosofie Örsan Öymen schreef in een artikel dat president Erdogan voor de rechter moet komen. Hem hangt nu ook een zware gevangenisstraf boven het hoofd.

Op het kantoor van hun krant, Cumhuriyet, worden Gül en Dündar inmiddels vereerd als martelaren van het vrije woord. En de beroemde 95-jarige schrijver Aydin Boysan kwam deze week bij de gevangenis zijn solidariteit betuigen met de journalisten.

De Turkse autoriteiten willen geen commentaar geven omdat de zaak onder de rechter is. De rechtszaak begint 25 maart.

Aydin Boysan

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl