NOS Nieuws

Hoofdredacteur Turkse krant krijgt bijna zes jaar op dag van moordaanslag

'Er zijn vandaag twee moordaanslagen op mij geweest'

Hoofdredacteur Can Dündar van dagblad Cumhuriyet heeft een aanslag op zijn leven overleefd. Toen hij voor een rechtszaak tegen hem buiten de rechtbank in Istanbul journalisten te woord stond, opende een man het vuur op hem.

Dündar werd daarbij zelf niet geraakt, een verslaggever die in de nabijheid was zou wel zijn verwond. De politie wist de schutter snel te overmeesteren.

Bijna zes jaar cel

De schietpartij gebeurde vlak voordat Dündar te horen kreeg dat hij tot 5 jaar en 10 maanden cel is veroordeeld. Hij stond terecht voor het openbaar maken van staatsgeheimen, spionage en hulp aan terroristen. De zaak wierp veel stof op en was in maart verdaagd na hevige protesten.

Vlak voordat de schutter het vuur opende op Dündar, zou hij hem hebben toegeschreeuwd dat hij een verrader is. Dündar zegt dat hij niet weet wie de schutter was. "We weten alleen wie het doelwit was", zei hij laconiek.

De schutter wordt na de aanval overmeesterd

Dündar stond samen met Erdem Gül, chef van de politieke redactie, terecht voor een publicatie in hun krant over transporten naar Syrië. De krant toonde beelden waaruit bleek dat trucks vol met wapens vanuit Turkije naar Syrië reden. Vermoedelijk waren die wapens bestemd voor strijders van al-Nusra.

President Erdogan heeft gezegd dat de trucks een "nationaal geheim" waren en dat de journalisten een zware prijs zouden betalen voor de publicatie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl