Een vrouw in een boerkini aan het strand
NOS Nieuws

Franse Raad van State verwerpt boerkiniverbod

De Franse Raad van State, de hoogste bestuursrechter, heeft het boerkiniverbod in de badplaats Villeneuve-Loubet verworpen. Volgens de Conseil d'Etat is dat verbod in strijd met de meest fundamentele vrijheden: de vrijheid van geloof en de individuele vrijheid.

De uitspraak gaat alleen over Villeneuve-Loubet, maar de verwachting is dat lagere rechtbanken eenzelfde oordeel gaan vellen over boerkiniverboden in andere Franse gemeenten. "Rechters moeten naar deze uitspraak luisteren, want de Raad van State is het hoogste rechtsorgaan in Frankrijk", legt correspondent Frank Renout uit.

"Dus als in een andere stad iemand naar de rechter stapt, zal deze verwerping als voorbeeld worden gebruikt." Dat zou betekenen dat er geen boetes meer mogen worden uitgedeeld voor het dragen van een lichaamsbedekkend badpak op het strand.

Rechters moeten naar deze verwerping luisteren, dus er zullen meer plaatsen zijn die dit voorbeeld volgen.

Correspondent Frank Renout

De Franse Liga voor de Mensenrechten, een organisatie die zich tegen islamofobie verzet, had de zaak aangespannen bij de Raad van State. Die begon gisteren aan de zaak, en deed vandaag een voorlopige uitspraak. Dat stelt de raad in de gelegenheid om nu de tijd te nemen voor een grondiger motivering.

In totaal zijn er 31 Franse plaatsen met een boerkiniverbod, waaronder Cannes en Nice. Maar in slechts vier zijn er ook boetes uitgedeeld. Verreweg de meeste boetes zijn uitgedeeld in Nice, waar eerder deze week foto's werden gemaakt van een vrouw die door gewapende agenten werd aangesproken en zich deels ontkleedde.

Verbod op boerkini-verbod in Frankrijk

Het boerkiniverbod verdeelt Frankrijk. Sommigen vinden dat vrouwen in deze tijd van jihadisme niet met dit soort kleding op het strand mogen komen, anderen vinden dat vrouwen zelf moeten weten hoe zij gaan zwemmen.

Volgens Renout is de discussie rondom het verbod nog niet voorbij. "Eigenlijk komt het debat nu pas op gang. We gaan natuurlijk ook richting de verkiezingen in Frankrijk." Die zijn in het voorjaar van 2017.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl