In Cannes zijn al vier vrouwen beboet voor het dragen van een boerkini
NOS Nieuws

Boerkini-verbod in Frankrijk komt niet heel onverwacht

Na het hoofddoekjesverbod en het nikab-verbod is er sinds een aantal dagen ook op een aantal plaatsen een boerkini-verbod in Frankrijk. Er lijken twee redenen te zijn voor de recente maatregelen: de sterke scheiding tussen kerk en staat in Frankrijk en de angst voor terreur.

Het verbod werd tot nu toe ingevoerd in vijf Franse gemeenten, maar niet landelijk. Op Corsica werd het verbod ingevoerd nadat er een massale vechtpartij was uitgebroken op een strand. De strandgangers zouden ruzie hebben gekregen toen mensen foto's namen van islamitische vrouwen in boerkini. Of dat de ook echt de daadwerkelijke reden voor de vechtpartij was, is niet duidelijk.

De socialistische premier Manuel Valls zei vandaag de burgemeesters die een verbod op boerkini's hebben uitgevaardigd te steunen. In een interview met de krant La Provence zei hij dat de bedekkende zwemkleding "indruist tegen de waarden van de republiek".

De eerste reden voor het verbod is de sterke scheiding tussen kerk en staat; in Frankrijk ook wel laïcisme genoemd. Het laïcisme is nog steeds van invloed op het dagelijks leven in Frankrijk, in de vorm van een sterke overtuiging dat religie en geloof geen invloed mogen uitoefenen op de maatschappij.

Dat leidde in 2004 tot het verbod op het dragen van uiterlijke religieuze symbolen in openbare gebouwen. Die maatregel trof vooral gesluierde scholieren. Zij mochten niet meer met hoofddoek naar school. Ook in 2011 werd een dergelijke wet ingevoerd: vanaf dat jaar mochten vrouwen geen nikab meer dragen.

Politiek antwoord op aanslagen

Het boerkini-verbod past dus in die culturele achtergrond, maar is nu vooral een reactie op aanslagen, zegt correspondent Frank Renout. Het boerkini-verbod kwam voort uit een maatschappelijk debat over maatregelen tegen de aanslagen van de afgelopen tijd. Vorig jaar waren er vijf aanslagen in Frankrijk. Dit jaar zijn er drie gepleegd, waarbij de meeste doden vielen bij de aanslag in Nice (84 doden). In totaal zijn er sinds Charlie Hebdo 234 Fransen om het leven gekomen bij terreurdaden.

"Een burgemeester heeft gezegd dat een boerkini symbool staat voor onder meer terrorisme", legt Renout uit. "De angst voor terrorisme is erg actueel en dwingend en daarom heeft de rechter het verbod op boerkini's goedgekeurd. Volgens de rechter zijn er maatregelen nodig in de strijd tegen terreur en is dit een van die maatregelen."

Aanslagen

Door de geschiedenis en wetgeving in het land voelen moslims zich vaak benadeeld. Een moslima zei in een interview met BBC dat het boerkini-verbod waarschijnlijk juist ervoor zorgt dat de extremisten vinden dat ze een grotere reden krijgen om Frankrijk aan te vallen.

Terrorisme-expert Quirine Eijkman zei eerder ook al dat de koloniale geschiedenis van het land waarschijnlijk een van de redenen is waarom Frankrijk keer op keer slachtoffer is van aanslagen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl