Jorien mét boerkini in het zwembad

'Een boerkini heeft niets met IS te maken'

De boerkini is hot. In het nieuws in ieder geval. De Franse premier vindt dat een boerkini indruist tegen de Franse waarden en op sommige plekken in Frankrijk is het dragen ervan nu verboden. Al die ophef, daar begrijpt de bekeerde moslima Jorien (27) helemaal niks van.

"Ik vind het echt jammer, en snap het eigenlijk ook niet", zegt ze. "Mensen beginnen dan over Islamitische Staat, maar daar heeft het echt niks mee te maken. Of hygiëne, maar het is dezelfde stof als bij een badpak. Alleen wat meer stof nog. Wat is dan het verschil als je gewoon netjes gaat douchen?"

Zo'n negen jaar geleden bekeerde Jorien zich tot de islam. "Was gewoon mijn eigen keuze, niet vanwege een man. In het dagelijks leven draag ik een hoofddoek, en dan is het niet logisch om te gaan zwemmen zonder bedekking."

Een boerkini is juist een teken dat je niet alleen thuis zit, dat je wil meedraaien in de maatschappij, met je kinderen naar zwemles wil bijvoorbeeld.

Jorien

Jorien is nu op vakantie in Italië (we belden haar in de auto naar Venetië) en daar ligt ze dus ook in haar boerkini aan het zwembad. "Niemand hier zegt er iets van, ik kan zijn wie ik wil zijn. In Nederland mag je in sommige zwembaden niet eens zwemmen. Dus ga ik niet naar drukke zwembaden toe, of naar het strand bij 30 graden. Dan voel ik me toch wel erg bekeken en krijg je allemaal reacties. Daar heb ik geen zin in."

Voor Nederlanders lijkt een boerkini vrij extreem, dat snapt Jorien wel. "Maar een boerkini is juist een teken dat je niet alleen thuis zit, dat je wil meedraaien in de maatschappij, met je kinderen naar zwemles wil bijvoorbeeld."

Zoals Mieke bijvoorbeeld, een bekeerde vriendin van Jorien. "De eerste keer in een boerkini was ik wel zenuwachtig, maar ik kreeg geen vervelende opmerkingen. "Het is raar dat mensen zeggen dat 'we' moeten integreren (wat voor mij heel raar is, want ik ben Nederlands), maar als ik dan vervolgens met mijn kinderen gezellig bij een meer wil gaan zwemmen, dat ik dan geen boerkini aan zou mogen. Als ik dat niet mag, dan blijf ik thuis en dat komt de integratie ook niet ten goede."

En als je écht strenggelovig bent, dan ga je überhaupt niet naar het zwembad, zegt Jorien. "Een boerkini is zeker geen teken van extremisme. Als je een hoofddoek draagt, pas je daar je kleding ook op aan - geen korte rokjes bijvoorbeeld. En dat geldt dus ook voor je zwemkleding. Je doet dan niet opeens een bikini aan, natuurlijk."

Deel artikel: