Aheda (midden) met twee modellen in een boerkini

Bedenkster boerkini: de boerkini staat voor zon, surfen en strand

Het verbod van de Franse premier Manuel Valls op het dragen van een boerkini lijkt averechts te werken; vanuit de hele wereld stromen de bestellingen binnen. De Australische boerkini-bedenkster Aheda Zanetti kan alleen maar zeggen: "enorm bedankt, premier Valls".

De boerkini is een teken voor keuzevrijheid, zelfvertrouwen en flexibiliteit.

Aheda, boerkini-bedenker

De Franse premier gaf eerder deze maand aan dat hij burgemeesters die het boerkiniverbod willen invoeren, zal steunen. Volgens Aheda zorgde dat juist voor bewustheid onder de wereldbevolking, en zeker niet alleen voor de islamitische wereld, benadrukt ze. "Met een boerkini kunnen ook mensen die gevoelig zijn voor de zon hun huid beschermen, zoals mensen die huidkanker hebben gehad."

  • AFP
    Modellen dragen een boerkini
  • AFP
    De boerkini van Aheda

De boerkini was volgens Aheda nooit een symbool van het islamitische geloof: "het staat voor keuzevrijheid, zelfvertrouwen en flexibiliteit. Je kan niet eens bidden in een boerkini. Hij wordt verkeerd begrepen."

Aheda, geboren in Libanon en al 47 jaar wonend in Australië, bedacht de boerkini in 2004, omdat ze de Australische lifestyle van zon, surfen en het strand wilde adopteren. "En ik wilde dat vrouwen van over de hele wereld zich vertrouwd konden voelen op het strand. Eerst konden ze niet zwemmen en nu wel."

Het is eigenlijk gewoon een badpak met een capuchon.

Aheda

Aheda vroeg zich bij het lanceren van de zwemkleding eerst nog af hoe de islamitische gemeenschap zou reageren. "Moslimvrouwen wilden het eerst niet dragen. Maar toen de westerse wereld de boerkini omarmde, sloeg dat om. Toen juichten mensen het toe dat ook moslimvrouwen nu naar het strand kunnen."

Dat dat nu is omgeslagen, vindt Aheda jammer. "De boerkini wordt nu gebruikt als politiek statement. Terwijl het aan vrouwen zelf is om een er één te dragen. Toen ik de boerkini bedacht, wilde ik ook vrouwen met het islamitische geloof ervan zouden profiteren, maar het is er niet onlosmakelijk mee verbonden. Het is eigenlijk gewoon een badpak met een capuchon."

Deel artikel: