Agenten hielden maandag toezicht bij Basisschool Cosmicus in Rotterdam-zuid
NOS Nieuws

Tientallen leerlingen weg bij 'Gülen-scholen'

Twee Rotterdamse scholen die gelinkt zijn aan de beweging van de Turkse prediker Fethullah Gülen hebben deze week al tientallen leerlingen en een leraar zien vertrekken. Het gaat om de Basisschool Cosmicus in Rotterdam-Zuid en het Cosmicus College in Rotterdam-Kralingen.

Volgens cijfers, die de Rotterdamse wethouder Hugo de Jonge bekend heeft gemaakt, gaan maximaal 60 van 260 leerlingen van de Cosmicus basisschool naar een andere school. Tot nu toe zijn er 28 uitschrijvingen. Ook een leraar is vertrokken en een andere docent staat op het punt te vertrekken.

Bij het Cosmicus College zijn al 7 leerlingen uitgeschreven. Dat aantal loopt volgens De Jonge nog op tot maximaal 50 van de 460 leerlingen. Als reden voor de overstap wordt in het algemeen de turbulente politieke situatie in Turkije genoemd.

Wethouder De Jonge over de uitschrijvingen

Leerlingen kunnen overigens pas worden uitgeschreven als ze bij een nieuwe school zijn ingeschreven. "Ook in deze situatie wordt de leerplicht in alle gevalle strikt gehandhaafd. Leerplichtambtenaren zijn actief op beide Cosmicus scholen om iedere vorm van verzuim te registreren’’, stelt wethouder De Jonge.

De eerste schooldag hielden veel ouders hun kinderen thuis, maar gisteren was daar volgens hem nauwelijks meer sprake van. Volgens de wethouder hebben zich geen ongeregeldheden voorgedaan op Rotterdamse scholen.

Ook in de hoofdstad halen ouders hun kinderen van zogenoemde Gülen-scholen. De Islamitische Scholenbestuur Organisatie zei halverwege augustus dat ruim 150 ouders hun kinderen willen uitschrijven.

Bedreiging en intimidatie

Geestelijk leider Gülen wordt door de Turkse overheid verantwoordelijk gehouden voor de mislukte staatsgreep. Dat leidt in Nederland tot spanningen binnen de Turkse gemeenschap. Sinds de couppoging is het aantal meldingen van bedreiging, intimidatie en discriminatie binnen die gemeenschap toegenomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl