NOS Nieuws

Couppoging leidt tot meer intimidatie en bedreiging Turkse Nederlanders

Sinds de couppoging van vorige maand in Turkije zijn in Rotterdam 68 meldingen gedaan van bedreigingen, intimidatie en discriminatie onder Turkse Nederlanders. Ook in andere steden, zoals Haarlem, Zaandam, Deventer en Eindhoven, zijn incidenten geweest door toegenomen spanningen binnen de Turks-Nederlandse gemeenschap na de mislukte staatsgreep. De bedreigingen zouden steeds heftiger worden.

De cijfers komen van anti-discriminatiebureau Radar uit Rotterdam. Dit bureau wisselt meldingen uit met andere bureaus in het land. Landelijk zijn er 80 meldingen gedaan sinds 15 juli.

Het grote aantal meldingen in Rotterdam komt vooral doordat in deze stad, meer dan in andere Nederlandse plaatsen, alle verschillende stromingen binnen Turkije sterk vertegenwoordigd zijn: Turken die president Erdogan steunen, Gülen-aanhangers en leden van de Koerdische gemeenschap die al dan niet de Koerdische PKK steunen.

Dreigtweet

In Rotterdam zijn nu 36 aangiftes binnengekomen, zegt een woordvoerster van het Openbaar Ministerie. Sommige aangiften overlappen elkaar; er is dan bijvoorbeeld vier keer aangifte gedaan van dezelfde dreigtweet. Een aantal zaken wordt inmiddels onderzocht, aldus justitie. Het aantal geweldsincidenten is volgens de politie wel afgenomen in vergelijking met de eerste dagen na de coup.

Het verschil tussen het aantal van 68 meldingen in Rotterdam en het aantal aangiften van 36 komt wellicht doordat mensen bang zijn om aangifte te doen, oppert anti-discriminatiebureau Radar.

Veel mensen die aangifte doen zijn ontevreden over de manier waarop politie en justitie daarmee omgaan. Volgens slachtoffers van de bedreigingen wordt er nauwelijks actie ondernomen. Vooral de Gülen-aanhangers vrezen dat de situatie escaleert aan het einde van de zomervakantie, wanneer veel Turkse Nederlanders terugkomen naar Nederland.

Verslaggever Lex Runderkamp zegt dat in Rotterdam de onderzoeken nog lopen en er nog geen aanhoudingen zijn geweest. Morgen is er overleg tussen OM, burgemeester Aboutaleb en de politie over de groeiende spanningen binnen de Turkse gemeenschap.

Er is sprake van ernstige intimidatie van mannen die met Turkse vlaggen bij religieuze instellingen staan.

Cyriel Triesscheijn, directeur anti-discriminatiebureau Radar

Volgens directeur Cyriel Triesscheijn van anti-discriminatiebureau Radar in Rotterdam komen de meeste meldingen over intimidatie en discriminatie ook van Gülen-aanhangers. "Het gaat om bedreigingen dwars door vriendenkringen en families heen. Mensen die al jaren met elkaar bij dezelfde voetbalvereniging zitten en elkaar 'broeder' noemen, die opeens niet meer samen gezien willen worden. Een arts ziet patiënten weglopen, omdat hij op de verkeerde 'lijst' zou staan, anderen klagen over klanten die ze kwijtraken."

De bedreigingen worden ook steeds heftiger, ziet Triesscheijn. "Soms gaan de bedreigingen echt ver. Er is sprake van ernstige intimidatie van groepen mannen die met Turkse vlaggen bij religieuze instellingen staan." En dat heeft invloed op het dagelijks leven.

'Mensen durven bijvoorbeeld niet meer naar de Turkse winkel'

Dat er zo veel meldingen uit de omgeving van Rotterdam komen, is wel opvallend, vindt Triesscheijn.

'Wellicht zijn er in Rotterdam meer organisaties die sympathiseren met Gülen'

De directeur van Stichting Kennisplein Eindhoven en sympathisant van Gülen, is ook bedreigd en heeft daarvan aangifte gedaan bij de politie. "Op sociale media ontving ik berichten met teksten als 'Landverrader. Als ik je tegenkom, maak ik je af. We zoeken je op'."

Volgens de directeur staan sinds 2013 zo'n 20.000 mensen op een lijst, omdat zij tegenstander van het regime van Erdogan zouden zijn. In dat jaar werden vertrouwelingen van Erdogan aangeklaagd voor omkoping en corruptie. Volgens Erdogan zaten aanhangers van Gülen daarachter.

"De heksenjacht op deze 'tegenstanders' begon drie jaar geleden ondergronds, maar na de couppoging dringt zelfs het Turkse consulaat in Nederland aan op gerichte acties tegen de mensen op deze lijst", zegt de directeur. "Bedreigde Turken klagen dat hier in Nederland geen besef is wat hier gaande is, maar zolang ze geen aangifte of melding doen, kan de politie ook niet de juiste maatregelen treffen." Hij roept mensen op om bedreigingen te melden en om aangifte te doen.

Ook Triesscheijn adviseert om aangifte te doen of de wijkagent in te lichten over wat er gaande is, zodat hij een extra oogje in het zeil kan houden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl