Bij de Cosmicus-school werd vandaag politie ingezet uit vrees voor de spanningen in de Turkse gemeenschap naar aanleiding van de Turkse couppoging
NOS Nieuws

Eerste schooldag na Turkse coup verloopt rustig

 • Robert Bas

  Verslaggever

 • Robert Bas

  Verslaggever

Bij basisschool Cosmicus in Rotterdam-Zuid werden maandagochtend de kinderen naar school gebracht onder het toeziend oog van enkele politie-agenten en twee ingehuurde beveiligers. Onder de scholieren veel kinderen van Turkse ouders. De agenten waren er in reactie op de spanningen in de Turkse gemeenschap naar aanleiding van de coup in Turkije. Van onrust was vandaag echter geen sprake.

Verschillende media hebben de Rotterdamse school in verband gebracht met de beweging van prediker Gülen, die volgens de Turkse president Erdogan achter de mislukte coup in Turkije zit.

Ook het Cosmicus College in Kralingen is door tegenstanders gebrandmerkt als een Gülen-school. Maandagochtend zijn de 60 leraren bijgepraat over de situatie. De ruim 530 leerlingen van onder meer havo en vwo worden pas in de middag verwacht voor de viering van het 10-jarig bestaan van de school.

Als je in Turkije komt, moet je papieren van je school laten zien en deze school staat op een zwarte lijst.

Vader die zijn zoon laat uitschrijven

De vraag is hoeveel leerlingen er vandaag naar school komen. In de loop van de ochtend melden zich juist verschillende ouders met hun kind bij de school om hen als leerling uit te schrijven. Een derde van de leerlingen op het Cosmicus College is van Turkse afkomst. Dat de school als Gülen-school is bestempeld, is voor hen de belangrijkste reden om een andere school te zoeken.

"Ik wil niet dat mijn zoon in de problemen komt als hij naar Turkije gaat. Als je in Turkije komt, moet je papieren van je school laten zien en deze school staat op een zwarte lijst", vertelt een Koerdische vader die anoniem wil blijven. "Ik heb niets met Gülen te maken. Ik heb destijds voor deze school gekozen omdat het een goede school is."

Volgens zijn zoon hebben meer schoolvrienden al besloten dat ze naar een andere school gaan.

Bezorgde ouders

Ook een Turkse vrouw meldt zich met haar dochter bij de school voor een gesprek met de directeur. De vrouw wil dat haar dochter naar een andere school gaat omdat het gezin over enkele jaren naar Turkije wil verhuizen. De dochter lijkt het niet met haar moeder eens te zijn, maar vertelt dat zeker zeven klasgenoten de school willen verruilen voor een andere.

Volgens een woordvoerder van het bestuur van de school gaat de directeur in gesprek met de bezorgde ouders. Om hoeveel leerlingen het gaat die willen vertrekken, is volgens haar nog niet duidelijk. "We hebben in dit land vrijheid van onderwijs, dus als ze naar een andere school willen gaan dan mag dat. Zolang ze nog geen ander school hebben gevonden, blijven ze bij ons ingeschreven".

Bij diverse scholengemeenschappen in Rotterdam hebben leerlingen van het Cosmicus College aangeklopt met de vraag of zij zich kunnen inschrijven, zo laten directeuren weten aan de NOS. Op OSG Hugo de Groot gaat het bijvoorbeeld om vijf leerlingen, op een school in Schiedam meldden zich twee scholieren. In de loop van deze week maakt de gemeente Rotterdam bekend hoeveel leerlingen precies uit zijn geschreven bij het Cosmicus College.

 • Robert Bas / NOS
  Bij de Cosmicus-school werd vandaag politie ingezet uit vrees voor de spanningen in de Turkse gemeenschap naar aanleiding van de Turkse couppoging
 • Robert Bas / NOS
  Bij de Cosmicus-school werd vandaag politie ingezet uit vrees voor de spanningen in de Turkse gemeenschap naar aanleiding van de Turkse couppoging

De sociale druk door de omgeving op de ouders is groot, erkent ze. De woordvoerder bestrijdt dat het Cosmicus College een "Gülen-school" is. "Dat we dat stempel hebben gekregen, komt vooral door de naam van de school."

Een woordvoerder van het college noemt het onterecht dat de school een Gülen-stempel krijgt. Hoewel de Gülenistische stichting Cosmicus aan de wieg stond van de school, heeft de stichting geen enkele invloed op het beleid van de school.

Van de zestig leerkrachten is een derde van Turkse afkomst, maar de woordvoerder zegt dat ze niet weet hoeveel daarvan inderdaad Gülen aanhangen. "Misschien dat er onder hen aanhangers van Gülen zijn, maar zoals we al eerder hebben gezegd: er zijn ook aanhangers van de paus bij."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl