NOS NieuwsAangepast

Rotterdams onderwijs overlegt over Turkse spanningen

Vrees voor toename spanningen onder Turkse gemeenschap Rotterdam

De Rotterdamse loco-burgemeester Hugo de Jonge kijkt met enige zorgen naar de start van het nieuwe schooljaar. Het conflict in de Turkse gemeenschap naar aanleiding van de couppoging in Turkije dreigt ook in schoolklassen een rol te gaan spelen.

Morgen overlegt de gemeente met de scholen en de politie om te zien of er extra maatregelen nodig zijn als de scholen maandag weer opengaan. "We vragen aan scholen hoe we kunnen ondersteunen", zegt De Jonge. "Het aanbod om hulp te krijgen van School en Veiligheid is nog eens onder de aandacht gebracht." En als scholen zich echt zorgen maken om de veiligheid op school, kan er extra toezicht van de politie komen.

Maar hoe gespannen de situatie straks echt is als de klassen weer volstromen, is koffiedik kijken, zegt De Jonge. "Het zal ook verschillen waar de school staat. In de delen van de stad zoals Feyenoord en Delfshaven waar een vrij grote Turkse gemeenschap is, is de kans groter dat de spanning voelbaar is."

Aangiften

Sinds de couppoging vorige maand zijn er in Rotterdam 68 meldingen gedaan van bedreigingen, intimidatie en discriminatie onder Turkse Nederlanders, maakte het anti-discriminatiebureau Radar uit Rotterdam gisteren bekend. Het aantal meldingen kende vlak na de coup een piek, maar neemt sindsdien af.

In Rotterdam zijn alle verschillende stromingen binnen Turkije sterk vertegenwoordigd: Turken die president Erdogan steunen, Gülen-aanhangers en leden van de Koerdische gemeenschap die al dan niet de Koerdische PKK steunen.

Onder meer via sociale media wordt de situatie goed in de gaten gehouden, zegt een woordvoerder van de politie. "In elk district zijn twee rechercheurs vrijgemaakt om de aangiften die hierover gaan te onderzoeken."

Ook de politie zegt bereid te zijn extra toezicht te houden bij scholen. "Net als bij festivals en uitgaansavonden, mocht dat nodig zijn. Maar het is wel primair aan de scholen om de situatie tot bedaren te brengen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl