Een gewonde man wordt geholpen door Thaise hulpdiensten na een aanslag in Hua Hin
NOS Nieuws

Daders aanslagen Thailand: opstandelingen of oppositie?

De bomaanslagen die werden gepleegd in toeristenplaatsen in het zuiden van Thailand waren bedoeld om chaos en verwarring te creëren, zegt de Thaise politie. Maar wie de explosieven tot ontploffing bracht, is nog steeds niet duidelijk. Waren het opstandelingen uit het zuiden? Of zit er een andere beweging achter de aanslagen?

Door de bommen die vannacht en vanochtend in verschillende kustplaatsen ontploften, kwamen vier mensen om het leven. Dertig mensen raakten gewond, onder wie vier Nederlanders. De Thaise politie was meteen stellig: dit is geen internationaal terrorisme. Ook zouden de daders geen leden zijn van de islamitische militante beweging uit Zuid-Thailand. Volgens de regering zijn de aanslagen het werk van "lokale saboteurs".

"Waarop de autoriteiten dat baseren, weet ik niet", zegt correspondent Michel Maas. "De verantwoordelijkheid voor de aanslagen is niet opgeëist en dat gaat waarschijnlijk ook niet gebeuren." Hij vertelt dat de Thaise politie en regering na eerdere aanslagen ook stellige uitspraken deden over de daders. Die bleken achteraf vaak niet te kloppen. "Ze willen de indruk wekken dat ze de zaak onder controle hebben."

Dit geweld zou weleens een protestactie kunnen zijn van tegenstanders van de junta.

Correspondent Michel Maas

Want hoewel de politie meteen ontkende dat de aanslagen zijn gepleegd door islamitische opstandelingen, valt betrokkenheid van moslim-militanten niet uit te sluiten. De opstandelingen, die zich willen afscheiden van Thailand, plegen vaker aanslagen met kleine bommen. Alleen hebben zij nog nooit een toeristenoord als doelwit gekozen.

Daarom zou het ook kunnen dat de politieke oppositie achter de explosies zit. In Thailand wordt gezegd dat de daders mensen zijn die het niet eens zijn met de nieuwe grondwet. Die werd afgelopen zondag aangenomen na een referendum. Maas: "Daardoor kunnen de militairen die aan de macht zijn in Thailand, doen wat ze willen. Dit geweld zou weleens een protestactie kunnen zijn van tegenstanders van de junta."

Volgens Maas zou de timing van de aanslagen erop kunnen wijzen dat dit het werk is van de oppositie. "Het is vandaag een nationale feestdag in Thailand. Daardoor zijn er veel inwoners van Bangkok naar kustplaatsen afgereisd. Op die plekken was het vannacht en vanochtend dus extra druk."

  • EPA
    Forensisch onderzoek in Hua Hin
  • AFP
    Onderzoek op een van de plaatsen waar een bom ontplofte in Hua Hin
  • AFP
    Een gewonde man krijgt hulp in Hua Hin
  • Reuters
    Politie bij een van de plekken waar een bom ontplofte in Hua Hin
  • AFP
    Politie in Hua Hin op een van de plaatsen waar een aanslag werd gepleegd

De politie heeft bekendgemaakt dat er twee verdachten zijn gearresteerd. Zij worden momenteel verhoord. "Maar na dat nieuws is er niets meer naar buiten gebracht", laat Maas weten. "Waarschijnlijk tasten de autoriteiten nog steeds in het duister."

Ook na de aanslag in Bangkok, waarbij vorig jaar twintig Chinese toeristen om het leven kwamen, was lang onduidelijk wie de daders waren. Toen bleek uiteindelijk dat Oeigoeren, een islamitische minderheid, achter de aanslag zaten. Maas denkt niet dat de aanslagplegers deze keer uit die hoek komen. "Wie wel verantwoordelijk zijn, blijft waarschijnlijk nog weken onduidelijk."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl