Grondpersoneel van KLM aan het werk op Schiphol
NOS Nieuws

Grondpersoneel KLM mag niet staken 'wegens vakantiedrukte en terreurdreiging'

Het grondpersoneel van KLM mag in ieder geval tot en met 4 september niet staken. Dat heeft de rechter besloten in een kort geding dat KLM had aangespannen tegen vakbond FNV.

Volgens de rechter is een voorlopig verbod gerechtvaardigd vanwege "de grote vakantiedrukte en de huidige terreurdreiging". Bij een staking zou een groot aantal passagiers en hun bagage stranden op Schiphol.

Terreurdreiging

"In tijden van terreurdreiging waarin gevoelens van onveiligheid de overhand hebben, is het laatste wat een luchthaven nu kan gebruiken, dat er extra commotie ontstaat ten gevolge van werkonderbrekingen", aldus het vonnis. "De explosieve combinatie van vakantiedrukte en terreurdreiging maakt beperkingen aan het recht op collectieve actie in dit geval maatschappelijk gezien noodzakelijk."

Sinds eind vorige maand zijn er vanwege de terreurdreiging extra controles rond Schiphol.

Voorlopig geen staking bij KLM

KLM zegt tevreden te zijn met de uitspraak en zich gesteund te voelen. "Wij blijven bij het standpunt dat er een goed voorstel op tafel ligt. Hierbij krijgen alle grondmedewerkers een eenmalige extra uitkering van 1600 euro en per 2018 een loonsverhoging van 1 procent." FNV wil al per 2017 een loonsverhoging. Ook wil de bond dat een deel van de flexkrachten bij KLM een vaste baan krijgt en dat het aantal vakantiedagen en seniorendagen op zijn minst gelijk blijft.

KLM zegt niet te kunnen ingaan op de eisen van de vakbond, omdat dat onverantwoord zou zijn "gezien de situatie van het bedrijf". Eind juli staakte een deel van het grondpersoneel al een paar uur, maar daar hadden passagiers geen last van. Toen werden namelijk alleen vrachtvliegtuigen van KLM getroffen.

Vorige week ook al verboden

Vorige week woensdag wilde FNV al actievoeren. Een deel van het grondpersoneel zou toen anderhalf uur geen bagage in- en uitladen. Ook zouden toestellen niet van de gate worden afgeduwd. Maar de rechter verbood die staking een paar uur van tevoren tot vandaag, hij wilde toen meer tijd om een zorgvuldig besluit te kunnen nemen.

Volgens KLM zouden zeventig uitgaande en veertig inkomende vliegtuigen last hebben door de stakingsactie. De KLM betoogde voor de rechtbank dat de gevolgen van de staking niet in verhouding staan tot de kleine groep FNV-aanhangers die wil staken.

Van de 14.500 grondmedewerkers zijn er 3800 lid van de FNV, zegt de vakbond.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl