ANP
NOS Nieuws

Rechter verbiedt staking bij KLM voor een week

De staking van het grondpersoneel van luchtvaartmaatschappij KLM op Schiphol gaat vanavond niet door. De rechter heeft de actie verboden in een kort geding dat KLM had aangespannen tegen vakbond FNV. Hij wil meer tijd om een zorgvuldig besluit te kunnen nemen.

De rechter verbiedt een staking in ieder geval tot 11 augustus. Dan spreekt hij zich uit of er alsnog gestaakt mag worden. De aanwezigen van de FNV reageerden woedend op de beslissing van de rechter. "We zijn stomverrast, we moeten het nog op ons laten inwerken", zegt FNV-bestuurder Boufangacha. "Het verbaast mij en mijn juristen ontzettend dat de rechter zover gaat om ons acht dagen te beperken in ons grondrecht om actie te voeren."

De vakbond wilde met de actie betere arbeidsvoorwaarden afdwingen voor het grondpersoneel. Tussen 19.30 en 21.00 uur zou bagage niet worden in- of uitgeladen. Ook zouden toestellen niet van de gate worden afgeduwd.

KLM opgelucht, FNV verrast over verbod op staking

Volgens KLM zouden zeventig uitgaande en veertig inkomende vliegtuigen worden gehinderd of vertraagd door de stakingsactie. De KLM betoogde voor de rechtbank dat de gevolgen van de staking niet in verhouding zijn tot de in hun ogen maar kleine groep FNV-aanhangers die wilde staken.

Daarom is de KLM tevreden met de uitspraak. "Het betekent in ieder geval dat vanavond niet 12.000 passagiers en alle collega's de dupe worden van de staking van enkele mensen", zegt Maarten Stienen van KLM.

Luchthaven Schiphol schaarde zich bij het kort geding achter KLM. Schiphol zegt dat de veiligheid door een staking in het geding is en dat er ook buitenproportioneel grote schade is voor de luchthaven.

4 miljoen

Als de actie vanavond was doorgegaan, bedroeg de schade volgens KLM zo'n 4 miljoen euro. Bij de acties van vorige week bedroeg de schade 2 miljoen euro. Toen werden vrachtvliegtuigen van KLM een ochtend niet ingeladen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl