Hollandse Hoogte

Het grondpersoneel van KLM gaat vanavond opnieuw actievoeren. In tegenstelling tot vorige week is er dit keer ook overlast voor passagiers. KLM heeft een kort geding aangekondigd om de actie op Schiphol te verbieden.

Tussen 19.30 en 21.00 uur zullen de grondmedewerkers geen passagiersvliegtuigen afhandelen, zegt vakbond FNV Luchtvaart. Dat betekent dat bagage niet meer wordt ingeladen en de vliegtuigen niet het eerste stukje vanaf de gate naar de startbaan worden geduwd. Passagiers kunnen wel inchecken.

Onzeker contract

Tijdens die anderhalf uur staan volgens vakbondsbestuurder Boufangacha enkele tientallen vluchten gepland. "De grondmedewerkers van KLM zijn het echt zat en willen nogmaals duidelijk maken wat het betekent om te werken onder een onzeker contract met steeds slechtere arbeidsvoorwaarden."

KLM zegt in een verklaring dat de aangekondigde actie de passagiers onnodig dupeert. Verder zegt de luchtvaartmaatschappij niet te willen ingaan op een "eenzijdig ultimatum" van de vakbond. Volgens KLM weigert FNV in gesprek te gaan met het bedrijf.

Loon

Ongeveer honderd medewerkers doen mee aan de actie. Ze eisen onder meer een loonsverhoging per 1 januari. KLM wil die verhoging pas een jaar later doorvoeren, zegt FNV.

Ook wil de bond dat in de nieuwe cao wordt afgesproken dat het aantal vakantiedagen en seniorendagen minimaal gelijk blijft. Verder wordt geëist dat meer flexkrachten in vaste dienst komen bij KLM.

Minder treinen, extra controles

Reizigers moeten, los van de stakingen, sowieso al rekening houden met extra vertragingen op en rondom de luchthaven. Zo rijden er minder treinen vanwege werkzaamheden aan het spoor. Verder gelden er sinds zaterdag extra veiligheidsmaatregelen vanwege een signaal over terreurdreiging. Zo werden de afgelopen dagen steekproefsgewijs auto's gecontroleerd. 

STER reclame