Gisteren demonstreerden Burundezen bij de Franse ambassade tegen het VN-besluit AFP
NOS Nieuws Buitenland

VN-politiemacht niet welkom in Burundi

Burundi weigert de politiemacht toe te laten die van de VN-Veiligheidsraad de veiligheidssituatie in dat land in de gaten moet houden en onderzoek moet doen naar mensenrechtenschendingen. Burundi heeft niet om zo'n politiemacht gevraagd, het besluit is daarom een inbreuk op de soevereiniteit, zegt de regering.

De Veiligheidsraad stemde vrijdag in met een voorstel van Frankrijk om 228 politieagenten naar Burundi te sturen. Ook drong de raad er bij Burundi op aan dat 100 mensenrechtenwaarnemers en 100 militaire experts van de Afrikaanse Unie zo snel mogelijk worden toegelaten.

Burundi kampt met geweld tussen verschillende bevolkingsgroepen sinds president Nkurunziza vorig jaar aankondigde dat hij voor de derde keer president wilde worden. Volgens de grondwet kon dat niet, maar Nkurunziza werd in juli vorig jaar wel herkozen. 

Het geweld heeft naar schatting aan 1000 mensen het leven gekost. Ruim een kwart miljoen mensen zijn op de vlucht geslagen. Frankrijk en de Verenigde Naties zijn bang dat de onrust uitloopt op een genocide, zoals in 1994 in buurland Rwanda. 

STER reclame