Onder meer rond de verkiezingen in Burundi van vorig jaar was het onrustig
NOS Nieuws

VN stuurt politiemacht naar Burundi

De Verenigde Naties sturen een politiemacht van 228 mensen naar Burundi. De VN-Veiligheidsraad heeft daartoe besloten ondanks verzet van de regering van het land, dat al ruim een jaar kampt met politiek geweld.

Een meerderheid van de raad stemde in met een voorstel van Frankrijk om gedurende een jaar een politiemacht in het Afrikaanse land te stationeren. De politiemensen moeten de veiligheidssituatie en de mensenrechten controleren, "om te voorkomen dat het ergste gebeurt", stond in het Franse voorstel.

Dreigende burgeroorlog

Burundi kampt met geweld tussen verschillende bevolkingsgroepen sinds president Nkurunziza, in strijd met de grondwet, aankondigde dat hij een derde termijn wilde. Hij is inmiddels herkozen.

Het geweld heeft naar schatting aan 400 mensen het leven gekost. Ruim 200.000 mensen zijn op de vlucht geslagen. Gevreesd wordt dat de spanningen ontaarden in een bloedige burgeroorlog zoals het land die in het verleden meermaals heeft meegemaakt.

Verdeeld

De vijftien leden van de Veiligheidsraad waren niet unaniem over het sturen van de politiemacht. China, Angola, Egypte en Venezuela onthielden zich van stemming omdat de Burundese overheid het niet eens was met het voorstel. Volgens Burundi is een politiemacht van vijftig mensen genoeg.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl