Burundese en Keniaanse activisten vragen in Nairobi aandacht voor de situatie in Burundi
NOS Nieuws

VN: Kruitvat Burundi op de rand van burgeroorlog

Het Afrikaanse land Burundi verkeert op de rand van een burgeroorlog, heeft de VN-Hoge Commissaris voor de Mensenrechten in Genève gewaarschuwd. "Door het huidige geweld en intimidatie dreigt het land terug te vallen in het onheilspellende, donkere en gewelddadige verleden", zei commissaris Zeid Raad al-Hussein tijdens een speciale zitting van de VN-Mensenrechtenraad over de crisis in het Midden-Afrikaanse land.

Zeid noemde Burundi "een kruitvat" dat op het punt staat te exploderen. Hij riep de internationale gemeenschap op in actie te komen om verder bloedvergieten te voorkomen.

Allereerst moeten de grenzen van het land scherp worden bewaakt, eventueel met drones, om de stroom van wapens naar het land af te kappen, aldus Zeid. Verder wil hij dat de mensenrechtenschendingen in het land worden onderzocht, zodat de verantwoordelijken vervolgd kunnen worden.

Derde termijn

De aankondiging van de Burundese president Nkurunziza in april, dat hij in weerwil van de grondwet een derde termijn ambieerde, veroorzaakte grote ophef onder zijn tegenstanders. Toen Nkurunziza (van de Hutu-stam) in juli werd herkozen, waren er al honderd mensen omgekomen in aanhoudend geweld tussen de aanhangers van de president en de tegenstanders, merendeels Tutsi's.

Inmiddels zijn er vierhonderd doden gevallen in de strijd, en hebben 220.000 mensen hun toevlucht genomen tot een van de buurlanden. Zowel in Burundi als het naastgelegen Rwanda heeft in het verleden een genocide plaatsgevonden, waarin Hutu's en Tutsi's zich tegen elkaar keerden.

Daarbij vielen in Rwanda in 1994 naar schatting een miljoen doden. In Burundi kwamen in een burgeroorlog tussen 1993 en 2005 300.000 mensen om.

Ontvlambare regio

Ook nu dreigt de onrust te ontaarden in een etnische strijd die zijn weerslag kan hebben op de hele regio. De VN kwam in 1994 zwaar onder vuur te liggen, omdat er te weinig is gedaan om de genocide in Rwanda af te wenden. Vorig jaar bood de toenmalige voorzitter van de Veiligheidsraad zijn excuses aan voor de slappe houding van de VN.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl