Stemmen worden geteld in een kieslokaal
NOS Nieuws

Zittend president wint omstreden verkiezingen Burundi

De omstreden presidentsverkiezingen in Burundi zijn zoals verwacht gewonnen door de zittende machthebber Pierre Nkurunziza. Volgens de officiële uitslag heeft hij dinsdag ruim 69 procent van de stemmen gehaald.

De uitslag betekent dat Nkurunziza opgaat voor zijn derde ambtstermijn van vijf jaar. Zijn tegenstanders zeggen dat dat in strijd is met de grondwet.

Boycot

De aankondiging van zijn kandidatuur leidde de afgelopen maanden tot hevige onlusten in Burundi. Westerse en Afrikaanse landen riepen vervolgens op de verkiezingen uit te stellen, maar tevergeefs.

Uit protest hadden de belangrijkste oppositiepartijen de stembusgang geboycot. De overwinning van Nkurunziza was dan ook volgens verwachting groot. De nummer twee, Agathon Rwasa, bleef steken op 19 procent van de stemmen.

Ongeloofwaardig

Volgens de internationale gemeenschap waren de verkiezingen ongeloofwaardig. Tegenkandidaten van Nkurunziza zouden met geweld zijn geïntimideerd en onafhankelijke media zou het werk onmogelijk zijn gemaakt.

Vanochtend nog dreigden de Europese Unie en de Verenigde Staten met sancties tegen het bewind. Verder heerst de vrees dat het conflict zich uitbreidt naar omringende landen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl