Michelle Obama op de eerste dag van de Democratische Conventie
NOS Nieuws

'Toespraak Michelle Obama kwam precies op het goede moment'

"Michelles avond", "geweldige speech" en "de meest gepassioneerde steun aan Hillary Clinton in tijden", zo kijken Amerikaanse media vandaag terug. Ze doelen allemaal op de toespraak van first lady Michelle Obama op de eerste dag van de Democratische Conventie in Philadelphia.

Obama sprak overtuigend haar steun uit voor de Democratische presidentskandidaat. "Er is maar één persoon die ik deze verantwoordelijkheid toevertrouw, maar één persoon van wie ik geloof dat die echt de capaciteiten heeft om president van de Verenigde Staten te zijn", zei de echtgenote van president Barack Obama. "Dat is Hillary Clinton."

Michelle Obama: als zij omlaag gaan, gaan wij omhoog

Kritiek op Trump

Ook uitte Obama kritiek op Donald Trump, de Republikeinse presidentskandidaat en tegenstander van Clinton, maar zonder zijn naam te noemen. "Deze verkiezing en elke verkiezing gaat erom wie de macht krijgt onze kinderen de komende vier of acht jaar van hun leven te vormen", zei ze. "Onze nieuwe president moet snappen dat de problemen in de VS niet zwart of wit zijn. Die begrijpt dat een politieke boodschap zich niet laat vertalen in 140 tekens."

De toespraak kreeg veel lof, en niet alleen van aanwezigen bij de conventie. "De dag begon natuurlijk een beetje aarzelend. Er werden meerdere mensen uitgejouwd en er was veel bitterheid", zegt correspondent Ryan Hermelijn, die aanwezig is bij de conventie in Philadelphia. Hermelijn doelt onder meer op het boe-geroep bij een toespraak van Bernie Sanders bij een bijeenkomst voorafgaand aan de conventie. Sanders sprak daarbij ook zijn steun uit aan Clinton, maar een deel van zijn aanhangers was het niet eens met zijn steunbetuiging aan zijn voormalig tegenstander.

"Maar toen Obama begon te praten, gingen mensen luisteren. Ze zette de zaal in vuur en vlam, en gaf een historische politieke speech", gaat Hermelijn verder. "Obama leverde het tegengif van Trumps acceptatiespeech, waarin hij Amerika neerzette als een 'nachtmerrieland'. De first lady drukte haar luisteraars op het hart om niet te vergeten dat Amerika juist 'een geweldig land is', en benoemde diversiteit in het land als een kracht, geen zwakte."

Vrouwelijke president

De steun van iemand die al in het Witte Huis zit, is erg belangrijk voor een presidentskandidaat als Clinton, zegt Hermelijn. "Michelle Obama koppelde de hoop-campagne van haar man Barack aan de glazenplafond-campagne van Clinton, door te vertellen over haar dochters die het nu normaal vinden als er een vrouwelijke president in het Witte Huis komt. Dat iemand die al in het Witte Huis zit, zegt waarom Clinton daar volgend jaar hoort is misschien nog belangrijker dan Clintons speech zelf."

De toespraak kwam op het perfecte moment.

Ryan Hermelijn, correspondent in de Verenigde Staten

"De toespraak had de perfecte timing", zegt Hermelijn. Afgelopen weekend kwam een nieuw e-mailschandaal van de Democratische Partij naar buiten. Klokkenluiderwebsite WikiLeaks bracht duizenden e-mails van het Democratische partijbestuur naar buiten. Uit die e-mails bleek dat hoge partijbestuurders Sanders zwart wilden maken om zo de kansen van Clinton te vergroten.

"Er zat een enorme kras op de conventie, maar de toespraak van Obama zorgt voor een positief nieuw begin." Het is te vroeg om te zeggen of de speech de conventie in Philadelphia redt. De onderlinge frictie bij de Democraten moet uitgesproken worden, maar ook het vertrouwen van de stemmers moet teruggewonnen worden na het e-mailschandaal, zegt Hermelijn.

Nieuw begin

Volgens Hermelijn moet er nog veel gebeuren om de eenheid echt te herstellen. "Het was pas de eerste dag. Iedereen kijkt uit naar de speech van Barack morgen, en die van Clinton donderdag. Die zullen duidelijk maken of de Democraten weer trots aan een nieuw begin kunnen beginnen."

Maar Michelle Obama heeft volgens Hermelijn een goede eerste stap gezet. "Ja, dit is toch anders dan Melania Trumps speech, waar het de dag erna alleen maar over het plagiaat ging. Michelles speech wordt juist van links tot rechts bejubeld. Dit is precies wat de campagne van Clinton nodig had."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl