Democraten willen samen sterk zijn op conventie in Philadelphia
Na de Republikeinen vorige week houden deze week de Democraten hun partijconventie. In Philadelphia zullen komende week Hillary Clinton en Tim Kaine de nominatie accepteren als presidentskandidaat en vice-presidentskandidaat.
De toon in Philadelphia zal veel positiever zijn dan vorige week bij de Republikeinen. Donald Trump schetste in zijn sombere acceptatiespeech een Amerika dat er slecht voor staat. Clinton zal daar een optimistische boodschap tegenover zetten waarin geloof in de toekomst voorop staat, als we het allemaal samen doen.
Dat samen doen komt al direct aan bod in het thema van de eerste dag: United Together. Maar zo heel erg 'samen' zal het niet zijn als voormalig rivaal Bernie Sanders spreekt. Hij zal weliswaar zijn steun uitspreken voor Clinton, maar wel de nodige kanttekeningen plaatsen.
Zoals over de rol van de supergedelegeerden bij de Democraten. Dat zijn partijprominenten die zelf mogen bepalen op welke kandidaat ze stemmen. Veel van hen gingen al vroeg achter Clinton staan, tot woede van Sanders. Inmiddels heeft een commissie van de Democraten wel aanpassingen gedaan voor de manier waarop supergedelegeerden kunnen stemmen bij komende voorverkiezingen.
De senator uit Vermont zal ook ingaan op het schandaal dat dit weekend naar buiten kwam en de conventie mogelijk zal overschaduwen. Uit 19.000 uitgelekte e-mails bleek dat de top-Democraten systematisch hebben geprobeerd om de campagne van Sanders te dwarsbomen. Het heeft ertoe geleid dat de voorzitter van de Democraten, Debbie Wasserman Schultz, na de conventie opstapt.
Dinsdag zullen alle ogen gericht zijn op voormalige president Bill Clinton. Vier jaar geleden hield hij een hartstochtelijke speech voor Obama. Uiteraard zal hij zijn eigen vrouw even hartstochtelijk aanprijzen, en hij zal waarschijnlijk hard uithalen naar het negativisme van Trump en de Republikeinen.
Dinsdag is ook de stemming van alle staten. Die kan nog spannend worden, want Bernie Sanders heeft aangegeven dat hij wil laten zien hoeveel staten hij heeft gewonnen, en daarmee hoe moeilijk de zege van Clinton in de voorverkiezingen eigenlijk tot stand is gekomen. Mogelijk gaan Sanders-gedelegeerden joelen of lopen ze de zaal uit.
Wie uiteraard niet zal ontbreken, is president Obama zelf. Woensdag zal hij zijn eigen prestaties oplepelen, zoals Obamacare, het homohuwelijk, het beëindigen van de oorlogen in Irak en Afghanistan en het economisch herstel. Clinton is in de ogen van Obama de beste kandidaat om zijn werk voort te zetten.
Clinton zal donderdag de conventie zelf afsluiten met haar acceptatiespeech, nadat ze is geïntroduceerd door haar dochter Chelsea. Ze zal hameren op eenheid in verscheidenheid. Daarnaast zal ze ingaan op de positie van vrouwen in de VS. Die krijgen nog altijd minder loon voor hetzelfde werk dan mannen. Ze zal haar eigen historische rol benoemen: de eerste vrouwelijke presidentskandidaat van een grote partij; "het glazen plafond aan diggelen in 15 miljoen stukken (stemmen)".
Clinton zal zich ook verdedigen tegen de ongekend felle aanvallen die ze vorige week kreeg op de Republikeinse conventie ('Hillary for prison', 'lock her up') en tegen kritiek die ze al jaren krijgt, dat ze liegt en onbetrouwbaar is. "Dat is waar ik aan blijf werken", zei ze er onlangs over.
Wat valt er verder nog te verwachten dan speeches van politieke kopstukken? Anders dan de Republikeinen maken de Democraten altijd een enorme show van hun conventie. Veel gedelegeerden en gasten zullen uitgedost zijn met de gekste hoedjes, buttons en andere bizarre versierselen.
De Democraten hebben traditiegetrouw een betere relatie met Broadway en Hollywood, dus verrassingsoptredens van sterren zijn zeker mogelijk. Namen die worden genoemd zijn: Eva Longoria, Cindy Lauper, Snoop Dogg, Lena Dunham, America Ferrera, Beyonce en Oprah Winfrey. Lenny Kravitz en Lady Gaga geven in elk geval op donderdag een concert aan de overkant de Delaware Rivier, waar Philadelphia aan ligt.
Dan zijn er nog de betogers. Buiten de conventiehal zal er mogelijk nog gedemonstreerd worden door de Black Lives Matter-beweging, milieu-activisten, Occupy Wall Street en teleurgestelde aanhangers van Bernie Sanders. Gisteren was er al een betoging van zo'n 3000 mensen.