NOS Nieuws

Clinton: Kaine is helemaal mijn type

'Hier is de nieuwe vice-president van Amerika...'

In Miami heeft de beoogd Democratische presidentskandidaat Hillary Clinton haar running mate officieel gepresenteerd. Tim Kaine hield er zijn eerste speech als de beoogd kandidaat voor de Democraten als vice-president. Een bouwer van bruggen in plaats van muren, noemde Clinton hem.

Clinton introduceerde haar running mate als een progressieveling die graag dingen voor elkaar krijgt. "Precies mijn kind of guy." Achter de vriendelijke glimlach zit een ruggengraat van staal, waarschuwde ze.

Eén van de successen van Kaine die ze aanstipte is zijn verzet tegen de wapenlobby in de Verenigde Staten. Als gouverneur gebruikte hij zijn bijzondere bevoegdheid voor een wet die wapens uit de handen van psychiatrische patiënten moet houden.

In zijn staat Virginia doodde een psychiatrisch patiënt in 2007 23 mensen in een studentenflat, de dodelijkste schietpartij in de VS tot die in Orlando, vorige maand. Kaine noemde het in zijn toespraak de ergste dag van zijn leven.

Mensenrechtenadvocaat

Hij begon zijn speech in het Spaans, een taal die hij goed beheerst, mede doordat hij als student een jaar doorbracht in Honduras als vrijwilliger. Zijn tijd daar heeft hem veel geleerd, zo zei Kaine. Hij noemde onder meer het verschil tussen leven in een land dat wordt geregeerd door een dictator, waar alleen mensen met connecties kansen krijgen, versus leven in de Verenigde Staten.

Kaine vertelde veel over zijn eigen leven, aangezien lang niet alle aanwezigen van hem gehoord hebben, zoals hij zelf ook toegaf. Zo vertelde hij onder meer over zijn werk als mensenrechtenadvocaat, dat hij 17 jaar lang deed. Hij zat in de gemeenteraad van Richmond, werd daar ook burgemeester. Daarna werd hij vice-gouverneur en vervolgens gouverneur van Virginia. Nu is hij senator. Slechts weinigen hebben alle drie die functies gehad en Kaine wees tijdens zijn toespraak dan ook op zijn brede ervaring.

Samen

Als vice-president wil Kaine bereiken dat de Amerikaanse economie voor iedereen vruchten afwerpt, "niet alleen voor de rijken". Net als Clinton benadrukte hij dat dat alleen kan met alle Amerikanen samen.

Clinton verwees naar de toespraak van haar rivaal Donald Trump eerder deze week, waarin hij zei dat hij de enige is die de problemen in Amerika kan oplossen. "Dat moet alarmbellen doen rinkelen bij Democraten, Republikeinen en onafhankelijken. Dat is geen democratie. We hebben een revolutie gehad omdat we niet wilden dat één iemand alle beslissingen voor ons neemt. Niemand doet iets alleen, we hebben geen een-persoonsleger, een arts kan niets alleen, een leraar ook niet."

Conventie

Clinton en Kaine worden officieel genomineerd op de Democratische conventie. Die begint maandag in Philadelphia. De voorbereidingen voor de conventie zijn al in volle gang. Zo werden vandaag de ballonnen de zaal in gedragen die traditioneel naar beneden komen aan het eind van de vierdaagse bijeenkomst.

Ballonnen worden gereed gemaakt voor Democratische conventie

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl