NOS NieuwsAangepast

Politie: schutter München lokte slachtoffers naar winkelcentrum

De 18-jarige Iraanse Duitser die gisteravond in München negen mensen om het leven bracht, was een depressieve eenling. Dat is bekendgemaakt op een persconferentie van de politie in München. De schutter lokte zijn slachtoffers vermoedelijk naar het McDonald's-restaurant bij het winkelcentrum met een bericht op Facebook.

De chef van het Beierse politiekorps zegt dat de man waarschijnlijk een Facebook-account had gehackt. Vervolgens plaatste hij een bericht waarin hij mensen uitnodigde naar het winkelcentrum te komen. Hij zei dat er eten werd weggegeven bij het McDonald's-restaurant, wat niet het geval was.

Na de aanslag meldde zich een vrouw bij de politie die zei dat het bericht vanaf haar account was verstuurd, zonder dat zij dat wist.

Depressie

Volgens de politie is de schietpartij waarschijnlijk geen terreurdaad. Er zijn geen aanwijzingen dat de schutter banden had met terreurgroep Islamitische Staat. De schutter was vanwege zijn depressie onder behandeling bij een psychiater. Hij had een bovenmatige belangstelling voor schietpartijen op scholen.

In het huis van de man is een boek over dat soort incidenten gevonden. Ook lagen er artikelen en krantenknipsels over schietpartijen op scholen. Zeven van de negen slachtoffers waren tieners.

Een vader heeft een foto van zijn omgekomen kind bij zich

De dader zou gefascineerd zijn geweest door de Noorse massamoordenaar Anders Breivik. Gisteren was het precies vijf jaar geleden dat Breivik een bloedbad aanrichtte op het eiland Utøya in Noorwegen. Volgens de politie ligt een verband tussen beide moordpartijen voor de hand.

De politiechef zei ook dat de schutter geen vluchteling was en niets met vluchtelingen te maken had. De dader was een scholier, geboren en getogen in de Zuid-Duitse stad. Politieonderzoek wijst erop dat hij alleen handelde.

'Dader München was gefascineerd door schietpartijen'

De schutter had geen strafblad en was niet in beeld bij de politie. Wel deed hij in het verleden twee keer aangifte, zei de politiechef. Een keer na een vechtpartij en een keer na diefstal.

De man van 18 zou gisteravond op pad zijn gegaan met een Glock-pistool en driehonderd kogels in zijn rugtas. Na de schietpartij pleegde hij zelfmoord. Er is geen afscheidsbrief gevonden.

Politie: dader München handelde alleen, geen banden met IS

Bronnen binnen de Duitse veiligheidsdiensten hebben tegen persbureau DPA gezegd dat de schutter problemen had op school. Volgens DPA kwamen zijn ouders in de jaren '90 over uit Iran.

Duitse media melden dat de dader veel schietspelletjes speelde. Ook zou hij de schietpartij op een school in de Duitse plaats Winnenden hebben verheerlijkt. Tabloid Bild laat weten dat de schutter in een filmpje dat opdook op Twitter roept dat hij "onder behandeling" is.

In diezelfde video vervloekt de man Turken. De Turkse minister van Buitenlandse Zaken zegt dat van de negen slachtoffers van de schietpartij drie mensen de Turkse nationaliteit hebben. Ook zijn er drie Kosovaren omgekomen, meldt persbureau AFP.

Bij de schietpartij bij het Olympia-winkelcentrum in München raakten verder 27 mensen gewond. Vier van hen hebben schotwonden.

Wat gebeurde er gisteravond in München?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl