Badgasten geniet van de zon
NOS Nieuws

Eerste tropische dag van het jaar in Nederland

Vandaag is de eerste landelijke tropische dag van het jaar. Iets na het middaguur werd het 30 graden bij het KNMI in De Bilt. Er is sprake van een officiële landelijke tropische dag als de temperatuur bij het weerinstituut op 30 graden of hoger uitkomt. Gisteren bleef de thermometer nog net daaronder steken.

Regionale hittegolf

In het zuidoosten en oosten van het land is sprake van een regionale hittegolf. Sinds afgelopen zondag is het kwik daar dagelijks tot 25 graden of hoger gestegen en op drie dagen werd het ook 30 graden of meer.

In vier provincies is ook het Nationaal Hitteplan van kracht.

Het blijft niet de hele dag mooi weer. Bij Omroep West waarschuwt weerman Huub Mizee ervoor dat het later in de middag flink kan gaan onweren. Daarbij is ook kans op hagel. Hij adviseert met name strandgangers om het weer goed in de gaten te houden.

Recordjaar

Wetenschappers van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA voorspellen nu al dat dit jaar alle warmterecords worden gebroken. Ze zeggen dat de eerste zes maanden al de boeken ingaan als de warmste ooit.

Het is het derde jaar achtereen dat de jaargemiddelden hoog uitvallen.

Het weerfenomeen El Niño zorgt volgens de NASA-deskundigen voor het warmterecord. Het zeewater in het midden van de Stille Oceaan is sterk opgewarmd en die warmte is in de atmosfeer 'gepompt' en verspreid over delen van de wereld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl