NOS Nieuws

Zinderende hitte is grootste vijand op tweede dag Vierdaagse

Nijmeegse vierdaagse - dag twee ochtend

Vanochtend vroeg om 04.00 uur zijn de eerste lopers begonnen aan de tweede en naar verwachting loodzware etappe van de Nijmeegse Vierdaagse.

De verwachte hitte is de grootste vijand vandaag. De wandelaars kunnen rekenen op temperaturen van rond de dertig graden. In de binnenstad van Nijmegen kan het kwik zelfs oplopen tot 37 graden.

Om de wandelaars tegemoet te komen liet de organisatie deelnemers aan de 30 en 40 kilometer een half uur eerder vertrekken. De wandelaars krijgen het advies zich goed in te smeren en veel te drinken. Er zijn op de route extra waterpunten ingericht.

De wandelroute loopt vandaag door Gelderland en Noord-Brabant. In beide provincies is het nationaal hitteplan van kracht.

Bij het waterpunt in Wijchen is de toeloop groot, meldt verslaggever Onno Beukers. "Deze fles is al twee keer leeg geweest", zegt een deelnemer. "En hij gaat nog wel een keertje of tien leeg."

Ook een andere loper, die voor de eerste keer bijtapt, is zich bewust van de risico's. "Ik heb twee flesjes. Je moet vandaag extra inslaan, want het wordt heel warm."

Sommige lopers klagen dat ze niet goed door kunnen lopen vanwege het grote aantal deelnemers. Dit jaar mogen meer mensen meedoen - 50.000 in plaats van de normale 46.000 - omdat het de honderdste editie is van de Vierdaagse.

NOS

Vanwege het jubileum lopen sommigen een extra lange afstand: 55 kilometer. Zij hadden ook wel een half uur eerder willen vertrekken vanochtend, zegt Beukers. "Ik spreek heel veel mensen die de 50 of de 55 kilometer lopen. Die mochten niet eerder beginnen. Dat vonden ze wel vervelend."

Gisteren vielen al 1200 lopers uit, 500 meer dan vorig jaar. Er meldden zich 141 mensen bij een medische post omdat ze last hadden van de warmte.

Na vandaag lijkt het ergste leed geleden. In de avond wordt onweer verwacht, wat de temperaturen zal doen dalen. Morgen kunnen de deelnemers rekenen op een temperatuur tussen 22 en 27 graden Celsius.

Daarom heeft de organisatie van de Vierdaagse besloten om het tijdstip van de start morgen niet te vervroegen. Het wordt aangenaam wandelweer, verwacht de organisatie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl