Wandelaar tappen drinkwater tijdens de eerste etappe van de Vierdaagse
NOS Nieuws

Vierdaagse-etappe morgen eerder van start

De 30-kilometer- en de 40-kilometer-etappe van de Nijmeegse Vierdaagse gaan morgen een half uur eerder van start vanwege de hitte. Ook de 40 kilometer voor militairen wordt met een half uur vervroegd. Daarnaast komt er een extra waterpunt. Dat heeft de organisatie meegedeeld.

"Omdat het morgen nog warmer wordt dan vandaag treffen we extra maatregelen om de kwetsbare groepen te beschermen", zegt Ernst-Paul van Etten van de medische dienst van de Vierdaagse. Vooral bij de 30 en 40 kilometer lopen veel ouderen mee.

Voor de lopers van de 50 kilometer verandert er niets. De verwachting is dat de temperatuur morgen boven de 30 graden komt. Het Rode Kruis deelt ook waaiers uit met tips over hoe de deelnemers en toeschouwers zich kunnen wapenen tegen de hitte.

Maatregelen bij de honderdste Nijmeegse Vierdaagse

Vanaf vandaag is ook het Nationaal Hitteplan in werking gesteld voor de provincies Gelderland, Overijssel, Noord-Brabant en Limburg. Het advies is voldoende water te drinken, dunne kleding te dragen, lichamelijke inspanning te beperken en veel in de schaduw te blijven.

Temperaturen lopen de komende dagen in die provincies op tot boven de 30 graden Celsius.

Iedereen moet ervoor zorgen dat het in huis niet te warm wordt, met behulp van bijvoorbeeld zonweringen en ventilatoren. Ouderen, mensen in zorginstellingen, chronisch zieken en mensen met overgewicht zijn extra kwetsbaar bij hoge temperaturen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl