Water in Oosterhout
NOS Nieuws

Vierdaagse: het was warm, maar morgen wordt het nog erger

Niet eerder was de eerste dag van de Nijmeegse Vierdaagse voor veteraan Dionne Stax zo zwaar als vandaag. "Wat was het warm en wat heb ik gezweet. Het voelt alsof ik een zoutpot ben, zegt de NOS-presentatrice op de Wedren, de aankomstplaats in Nijmegen.

Vanochtend begon de honderdste editie van dit wandelevenement, voor Dionne is het de achtste keer. "Al snel liep de temperatuur op. Eigenlijk al tijdens de eerste rust op 10 kilometer kreeg ik het warm. Dat betekent dat ik 30 kilometer in de hitte heb gelopen. Zelfs als je tijdens een pauze even ging zitten, brak het zweet je nog uit. En wat ook niet hielp is dat er weinig wind stond."

Dionne was niet de enige die het moeilijk had in de eerste etappe door de Betuwe, de zogenoemde Dag van Elst. Enkele tientallen wandelaars werden onwel nadat ze bevangen werden door de hitte.

Het gesprek in het groepje waarin Dionne liep, ging ook bijna alleen maar over het warme weer. "We zagen dat veel lopers bezig waren met het natmaken van hun T-shirts. Gelukkig had de organisatie alles goed geregeld, er waren om de zoveel kilometer punten waar je water kon tappen."

Aan het begin van de middag werd het even kritiek, zegt Dionne. "Ik dacht dat ik nog maar 5 kilometer hoefde, maar toen zag ik een bord waarop stond dat we nog 11,5 kilometer moesten lopen. Dat was een zware domper."

Gezien de moeilijke omstandigheden kan Dionne voldaan zijn dat ze de eerste 40 kilometer heeft uitgelopen, en dat nog wel zonder blaren. Ze neemt er op de Wedren een biertje op, maar wel met zorgen over de rest van deze warme Vierdaagse. In het bijzonder morgen komt het erop aan, de heetste dag van de week. Op sommige plaatsen kan het 34 graden worden.

"Ik ben zo benieuwd hoe het zal gaan", zegt Dionne over de dag van morgen. Ze vindt de tweede etappe naar onder meer Wijchen en Beuningen altijd het saaist. "En daardoor is hij ook het zwaarst. Daar komt deze keer die hitte nog eens bij. Ik zal blij zijn als ik morgenavond kan zeggen dat het toch weer is gelukt."

De lopers van de 30 en 40 kilometer kunnen morgen een half uur eerder van start dan gebruikelijk. "Ik ben nooit zo van het vroege starten, maar ik ga zeker van die mogelijkheid gebruikmaken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl