NOS Ooggetuige | Ria brasser
NOS Nieuws

Tropische dag: blijf uit de zon en gooi 's ochtends ramen open

Temperaturen tot 37 graden verwachten de weerbureaus vandaag. Vooral voor de deelnemers aan de Nijmeegse Vierdaagse betekent dat afzien, want spieren functioneren minder goed bij hoge temperaturen, zegt thermofysioloog Hein Daanen van de Vrije Universiteit Amsterdam in het NOS Radio 1 Journaal. Wat doet de hitte met je lichaam?

Voor de meeste wandelaars is er niet veel aan de hand, als ze maar veel drinken. "Het zijn met name de ouderen en mensen met chronische aandoeningen die wat problemen kunnen krijgen. Dat bleek gisteren al. Van de honderd oudsten is gisteren 15 procent uitgevallen."

Veel ouderen zijn als de dood voor tocht. Het is juist heel goed om het huis te ventileren.

Hein Daanen, thermofysioloog

Door de warmte kunnen mensen last krijgen van oververhitting. "Als de lichaamstemperatuur gaat stijgen, worden we minder efficiënt. Onze spieren werken dan minder goed. Als de temperatuur echt te hoog wordt, kunnen we in de problemen komen. Dan kunnen mensen flauwvallen. Gisteren waren er bij de Vierdaagse al bijna 150 mensen die er problemen mee hadden."

Ook voor mensen die zich niet wagen aan de Vierdaagse kan de hitte belastend zijn. Vooral ouderen moeten zorgen dat ze niet te veel in de zon komen, waarschuwt Daanen. Maar ze moeten zich 's ochtends, als het nog koel is, niet opsluiten in hun huis met alle ramen dicht. "Veel ouderen zijn als de dood voor tocht. Zelfs bij deze temperaturen houden ze alles dicht. Maar het is juist heel goed nu om 's ochtends te ventileren."

Lichte schoenen

Mensen zijn goed in staat zich aan warm weer aan te passen, maar daar is wel wat tijd voor nodig, zegt Daanen. "Vandaag is het pas de tweede warme dag. Twee dagen is wat kort. In een dag of zeven, acht kan de zweetproductie verdubbelen ten opzichte van de eerste dag. Het is nu dus extra belastend omdat het zo snel warm wordt."

Om het zweetverlies te compenseren krijgen de Vierdaagse-lopers het advies voldoende te drinken. Verder moeten ze zich wapenen tegen de zon. "De kans op huidverbranding is aanzienlijk. Daarom wordt geadviseerd een petje te dragen en dunne lichte kleding. Met name lichte schoenen, want je moet het allemaal meesjouwen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl