
Ook grote zuivering in Turks onderwijs
Ook in het Turkse onderwijs wordt een grote zuivering op gang gebracht. Het staatspersbureau Anadolu meldt dat het ministerie van Onderwijs 21.000 docenten op non-actief heeft gesteld. Het argument is in alle gevallen betrokkenheid bij de groepering die verantwoordelijk was voor de mislukte staatsgreep van vrijdag.
De maatregel treft zowel docenten in de steden als op het platteland. Tegen alle betrokkenen is een onderzoek ingesteld.
Eerder vandaag werd bekend dat de Hoge Onderwijsraad in Turkije bijna 1600 universiteitsdecanen in het hele land voor ontslag heeft voorgedragen.
Het Turkse overheidsapparaat wordt ook verder gezuiverd. De regering maakte vanmiddag bekend dat er inmiddels juridische procedures lopen tegen meer dan 9300 mensen.
Ook het kantoor van de premier ontkomt niet aan de 'schoonmaakactie'. Volgens het staatspersbureau zijn meer dan 250 ambtenaren ontslagen. Verder zouden zo'n honderd medewerkers van de geheime dienst zijn weggestuurd.
Ongenade
Sinds de mislukte staatsgreep van vrijdag zijn duizenden militairen, politieagenten en leden van de rechterlijke macht in ongenade gevallen. Ze zouden hebben meegedaan aan de coup of banden hebben met de beweging van Erdogans rivaal Fethullah Gülen, een Turkse geestelijke die in de VS woont. Turkije wil dat Washington Gülen uitlevert.
Vice-premier Numan Kurtulmus vergeleek de Hizmet-beweging van Gülen met de islamitische terreurgroep IS. Hun ideologie zou op geen enkele manier verschillen van die van IS. Als de staatsgreep was geslaagd, was Turkije 40 tot 50 jaar terug in de tijd gezet en zou het land Syrië achternagaan, sprak Kurtulmus.
Amerikaanse beurs zet herstel voort, koopjesjagers grijpen hun kans
De beurzen sloten de afgelopen zeven weken met een weekverlies. Aan die reeks kwam vandaag een einde.
Italiaanse kerk onderzoekt seksueel misbruik, maar critici niet tevreden
Het misbruik uit de periode na 2000 wordt onderzocht, zo hebben de bisschoppen besloten. Slachtoffers vinden dat veel te beperkt.
Innige samenwerking ministerie en NAM bij gaswinning, blijkt uit geheime notulen
Niet alleen oliebedrijven Shell en ExxonMobil hadden grote moeite met het terugbrengen van de gaswinning, dat gold ook voor topambtenaren op het ministerie van Economische Zaken.