Erdogan-aanhangers hangen een pop op die Fethullah Gülen moet voorstellen
NOS Nieuws

Ook grote zuivering in Turks onderwijs

Ook in het Turkse onderwijs wordt een grote zuivering op gang gebracht. Het staatspersbureau Anadolu meldt dat het ministerie van Onderwijs 21.000 docenten op non-actief heeft gesteld. Het argument is in alle gevallen betrokkenheid bij de groepering die verantwoordelijk was voor de mislukte staatsgreep van vrijdag.

De maatregel treft zowel docenten in de steden als op het platteland. Tegen alle betrokkenen is een onderzoek ingesteld.

Eerder vandaag werd bekend dat de Hoge Onderwijsraad in Turkije bijna 1600 universiteitsdecanen in het hele land voor ontslag heeft voorgedragen.

Het Turkse overheidsapparaat wordt ook verder gezuiverd. De regering maakte vanmiddag bekend dat er inmiddels juridische procedures lopen tegen meer dan 9300 mensen.

Ook het kantoor van de premier ontkomt niet aan de 'schoonmaakactie'. Volgens het staatspersbureau zijn meer dan 250 ambtenaren ontslagen. Verder zouden zo'n honderd medewerkers van de geheime dienst zijn weggestuurd.

Ongenade

Sinds de mislukte staatsgreep van vrijdag zijn duizenden militairen, politieagenten en leden van de rechterlijke macht in ongenade gevallen. Ze zouden hebben meegedaan aan de coup of banden hebben met de beweging van Erdogans rivaal Fethullah Gülen, een Turkse geestelijke die in de VS woont. Turkije wil dat Washington Gülen uitlevert.

Vice-premier Numan Kurtulmus vergeleek de Hizmet-beweging van Gülen met de islamitische terreurgroep IS. Hun ideologie zou op geen enkele manier verschillen van die van IS. Als de staatsgreep was geslaagd, was Turkije 40 tot 50 jaar terug in de tijd gezet en zou het land Syrië achternagaan, sprak Kurtulmus.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl