1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
Reuters
NOS Nieuws

Koenders: geen bijltjesdag in Turkije

Minister Koenders wil dat Turkije er alles aan doet om verdere verdeeldheid in het land te voorkomen. "Het moet geen bijltjesdag worden. Het is nu belangrijk dat mensen bij elkaar komen."

Koenders brak een reis door Zuid-Amerika af om in Brussel met Europese ministers van Buitenlandse Zaken te praten over de situatie in Turkije. Bij de vergadering is ook de Amerikaanse minister Kerry.

Koenders is blij dat de couppoging van afgelopen vrijdag is mislukt. "De democratie in het land is tegen een coup beschermd. Nu moet er worden geïnvesteerd in de eerste tekenen die er zijn dat het parlement gezamenlijk op wil treden. Het is belangrijk dat democratische krachten in Europa bij elkaar blijven en dat de mensenrechten worden beschermd."

Koenders: Turkse rechtstaat moet beschermd worden

Ook andere ministers van Buitenlandse Zaken in Brussel zijn bang dat de Turkse president Erdogan de couppoging misbruikt om zijn macht verder te vergroten. Erdogan liet afgelopen weekend duizenden mensen arresteren, zette rechters op non-actief en hij zinspeelde op herinvoering van de doodstraf.

"Turkije moet de rechtsstaat blijven respecteren," zegt de Belgische minister Reynders. "Een land dat de banden met de Europese Unie aan wil halen kan niet praten over herinvoering van de doodstraf."

Boris Johnson, de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken van Groot-Brittannië, is vandaag voor het eerst voor overleg in Brussel. “Het is belangrijk dat alle partijen terughoudend en gematigd reageren na de mislukte coup."

Voorbereide arrestaties

EU-commissaris Hahn (Uitbreiding) denkt dat de arrestaties in Turkije al waren voorbereid en dat de regering een lijst met de namen van de arrestanten van tevoren klaar had liggen.

Er werden ongeveer 6000 mensen gearresteerd na de couppoging.

Geen vrijbrief

Gisteren waarschuwde de Franse minister van Buitenlandse Zaken van Frankrijk Jean-Marc Ayrault nog dat de couppoging geen vrijbrief mag zijn voor Erdogan om zuiveringen door te voeren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl